Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre för anhörigvårdare

Annons

Regeringen har ändrat socialtjänstlagen för att ge ett förbättrat stöd för alla anhörigvårdare. Tidigare sade lagen att kommunerna bör erbjuda stöd till anhörigvårdare, men nu står det att kommunerna ska erbjuda sådant stöd. Sveriges kommuner och landsting (SKL) kompenseras med 300 miljoner kronor årligen vilket gör förutsättningarna goda.

Anhörigvårdarna behöver avlösning men också riktade insatser som exempelvis samtalsstöd. När de upplever att de inte orkar borde det vara självklart att det i varje kommun finns personer som är både tillgängliga och ansvariga och som kan nås med ett telefonsamtal. Anhörigstöd borde vara en självklar del av kommunens ansvar. Beslutet från regeringen ökar förutsättningarna för att det faktiskt blir så. Det är även viktigt att kommunen samarbetar med de ideella organisationerna, vilka redan i dag gör en fantastisk insats.

KD har länge varit drivande för ett ökat stöd till anhörigvårdare. Det är glädjande att detta arbete har gett resultat – det är verkligen på tiden att stödet till anhörigvårdarna utökas och blir bättre. Det finns i dag en brist i dokumentationen kring vilka som söker och behöver stöd i sin roll som anhörigvårdare. Den satsning som nu ska göras ökar möjligheterna att vi bättre kan utveckla stödet samtidigt som vi också tar tillvara den kunskap och kompetens som anhörigvårdarna har och som kan vara till stor nytta i vården. Utan dessa fantastiska människors insats skulle Sverige se helt annorlunda ut.

Else-Marie Lindgren (KD),  riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons