Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorg måste vara bra för alla

/
  • Barnomsorgen måste vara bra för alla, för barnen, för-  äldrarna och för dem som jobbar där.  Foto: Henrik Flygare

Annons

Det har hänt något med förskolan. I dag har den alltmer blivit en miniskola som fokuserar på lärande under allt kortare öppettider. Förskolan som en plats för både lärande och omsorg, där föräldrarna tryggt kan ha sina barn och jobba heltid håller på att försvinna.

I en alldeles färsk undersökning som Kommunal genomfört tillsammans med Novus opinion säger hälften av föräldrarna att de känner sig pressade att hämta sina barn tidigt på förskolan. Nästan en tredjedel uppger att de inte kan jobba heltid på grund av öppettiderna inom barnomsorgen dessutom har personaltätheten i förskolan minskat rejält sedan 1990.

För Kommunal är det viktigt att ha en helhetssyn på barnomsorgen och förskolan. Uppdraget innehåller både lärande, trygghet, omsorg och service. För att lyckas med detta måste barnskötarnas roll stärkas. Förskolan behöver vara tillgänglig under längre tid så att inte föräldrar känner sig stressade. Det leder i slutändan till ett ena föräldern, oftast kvinnan, går ner i arbetstid. Personalen på förskolorna måste också känna att de hinner med. Att inte ständigt ökade krav och fler barn skapar en dålig miljö för både barnen och de som jobbar där.

Den svenska barnomsorgen måste vara bra för alla, för barnen, föräldrarna och för dem som jobbar där!

Siw Karlsson, ordförande Kommunal Z

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons