Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfamiljer drabbas inte av sämre ekonomi

Jag tänker på tv-familjerna Annorlunda då jag ser familjerna med 6–7 småbarn som veckohandlar.

Annons

Det finns likheter, de har i regel en ganska ny bil eller minibuss (ca 1–2 år gammal), bor i villa eller stor lägenhet, har en andra bil (4–5 år gammal Volvo kombi). Det är bara en i familjen som jobbar. Man undrar många gånger hur de får pengarna att räcka till allt. En lön, barnbidrag och bostadsbidrag kan aldrig täcka utgifter till boende, två bilar, villa eller stor lägenhet. Enbart två bilar kostar mer än en månadslön. Barnbidrag, och hyresbidrag täcker inte mat och klädkonto för en familj med fem vuxna och två vuxna. Sen kan det vara så att de äldsta barnen är 10–12 år och har fritidsaktivitieter som kostar pengar, klassresor ska göras och familjen ska ha semester.

Många barnfamiljer är väl införstådda i att om man skaffar många barn så får man bidrag som täcker kostnaderna. Därför är föräldrarna medvetna om att de har sitt på det torra så länge det finns småbarn i familjen. Det konstiga är att nästan alla sådana familjer skaffar ett nytt barn då något av barnen börjar komma upp i 15-årsåldern. Så då är de säkra på att ha fem minderåriga barn när den äldste blir 18 och är skyldig att försörja sig själv.

Det som är konstigast i dessa spartider är att barnbidrag och andra bidrag till barnfamiljer är prisindexreglerat. Det är stor skillnad mellan bidrag till barnfamiljer som följer prisutvecklingen och pensioner som sänks när Sveriges ekonomi går dålig. Men det är väl alliansens röstfiske till nästa val. Barnfamiljer och barn blir stora och ska rösta i framtiden. Pensionärer försvinner ur systemet, därför räcker det att nästan hålla dem vid liv.

Observant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons