Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärga det kraschade planet på Rödön

Annons

Häromdagen kunde vi läsa i LT om planet som kraschade ned i ett myrhål på Rödön för 56 år sedan. Hur försvaret kan ha ”glömt” händelsen, kan vän av ordning fråga sig. I vart fall ligger planet kvar och utgör därmed en tickande miljöbomb. Planet var också fulltankat och troligtvis läcker bränslet ut i myren. Hur kan man ha undvikit att bärga planet under alla dessa år, detta är en gåta i sig.

Det är tur att media lyfter fram ”hemligheten” i ljuset. Nu måste vi kräva att planet bärgas och området saneras så gott det går. Allt annat vore stor skandal. Försvarsmakten har inte heller tagit fullt ansvar att sanera Bynäset på Frösön där F 4 tidigare haft sitt skjutmål.

Visst kostar det att sanera nedlagda skjutfält och visst kostar det att bärga gamla plan. Men miljön är överordnad allt annat och nu måste man visa ansvar för den verksamhet man haft. Att försvarsmakten nu uttalar sig för att planet ska få ligga kvar håller inte.

Nu får vi sätta blåslampa på försvarsmakten. Dessutom måste både länsstyrelse och berörd kommun agera med omedelbar verkan. Hoppas också att boende i området med flera kräver sanering snarast. Det gäller nu att skapa opinion så att försvaret tar sitt förnuft till fånga och städar bort denna tickande miljöbomb.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons