Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avrusta Europeiska Unionen

Annons

Det är tråkigt att Europeiska Unionen som först bildades i syfte att skapa fred nu håller på att rusta upp och bli en militärorganisation.

För att undvika krig i Europa efter andra världskriget integrerades kol- och stålindustrin i Frankrike, Italien, Västtyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. Europeiska kol- och stålgemenskapen, en gemenskap bildad för att främja fred, blev första steget i bildandet av EU.

EU som bildades i fredens tecken har i dag en stor militär organisation som kostar mycket pengar. Förutom femton stridsgrupper finns det en stor militär byråkrati inom EU. Bara Europeiska försvarsbyrån har ungefär 325 miljoner kronor i budget och 100 anställda, och då är den endast en del av EU:s stora militära byråkrati. Europeiska Unionens militärstab har en personal på 200 personer. Andra delar av EU som är involverade i EU:s militära komplex är Europeiska Unionens Satellit Centrum som stödjer stridsgrupperna.

EU:s militära upprustning blir mer aktuell för oss i Sverige då Lissabonfördraget medför en gradvis utveckling av en gemensam försvarspolitik, som enligt fördraget kan leda till ett gemensamt försvar. En militariserad EU skrotar alltså den svenska alliansfriheten.

Sverige måste verka för ett avrustat EU. Snart är det EU-val och debatten om EU:s gemensamma försvarspolitik och Sveriges alliansfrihet kommer att vara viktig både för Sveriges och för Europas framtid. Det är i dag vi bestämmer om EU ska bli ett fredligt projekt eller en militär stormakt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons