Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ett mynt verklig hjälp?

/
  • Hjälper man verkligen tiggare genom att lägga ett mynt i muggen? frågar KML.

Annons

Vill du förbättra situationen för de som tigger bör du kanske fundera över vad blir effekten på sikt av att du/vi lägger en slant i en mugg på stan.

Befäster vi inte ett dåligt system för den gruppen människor? Försenar vi inte sociala insatser och integrationsarbete som måste ske i deras hemländer? Med hjälp av starka påtryckningar av EU: s övriga medlemsländer att så ska ske?

Orsakar inte tiggandet på gatorna att familjer splittras, att barn lämnas utan sina föräldrar? Eller missar skolgången i sina hemländer? Bidrar det inte att upprätthålla ett liv i utsatthet som även, för vissa, innefattar kriminalitet och prostitution?

Vi måste också fråga oss om vi tycker att det är rätt väg att gå att olovliga läger byggs upp runt våra städer? Är det inte bättre att ge stöd till att förbättra bostadsområden i deras hemländer än att ge tillfällig övernattning här? Eller att stödja projekt som lär ut yrkeskunskap som de kan hitta en försörjning genom? Som ex.vis hjälporganisationen Hjärta till Hjärta gör på plats i dessa länder.

Ska mönstret att tigga för en inkomst verkligen föras över till deras barn? Är inte en bra skolgång en bättre grund att förändra dessa mönster?

Att ge en slant i en mugg. Lurar vi inte oss själva för att det känns bra att göra något gott? Frågan är om det är så gott, i längden?

KML

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons