Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd ”rot” rätt

Dagligen annonseras om att byta fönster (gärna till aluminium), med rotavdraget som ekonomiskt argument. Energibesparing av miljöskäl är ett annat argument.

Annons

Vilka blir konsekvenserna för din ekonomi och husets estetik? Tyvärr innebär detta att hus efter hus renoveras utan hänsyn till kulturella värden och därmed berövas sin själ.

De faktiska besparingarna är ofta okända men skadan är gjord. Förhoppningsvis höjs boendekomforten, men en renovering av husets ursprungliga fönster skulle ge samma resultat, med oförändrat utseende. Vem skulle i dag köpa en universalbildörr på Biltema och försöka passa in på sin T-Ford? Förmodligen ingen. När det gäller byggnader upprepas historien. 70-talets isoleringshysteri, med förenklade fasader och förfulande fönster känns inte långt borta. Huset är inte detsamma när proportionerna förändras.

Eftersom rotavdraget enbart gäller arbetskostnaden passar det utmärkt för till exempel fönsterrenovering. Dessutom vinner byggnaden, och inte minst miljön, på att så mycket som möjligt av materialet återanvänds.

Gör estetiken, ekonomin och miljön en tjänst, och räkna en gång till på hur du bäst använder rotavdraget och undviker aluminiumfönster i trähuset.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons