Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret i midsommartrafiken är ditt

Annons

Vi närmar oss en av årets största festhelger. Erfarenhetsmässigt kommer den tyvärr att orsaka sorg bland många människor. Vi är många som skall åka för att hälsa på släkt och bekanta och kanske ännu fler tar bilen till en festplats. Helt naturligt tänker vi det händer bara andra och inte mig. Det kan hända vem som helst!

Visst kan vi ha synpunkter på att Vägverket och andra väghållare tillhandahåller en del dåliga vägar och skylla på dem om vi misslyckas i trafiken. Det är dock föraren som har det yttersta ansvaret för ett säkert framförande av fordonet. Det är tillåtet att köra långsammare än angiven hastighet och det är vår skyldighet att anpassa farten till de förhållanden som råder. Många anser att det är för låga hastighetsgränser nu, sedan Vägverket sänkt hastigheten på en del vägsträckor. Det må så vara, men man har gjort det av trafiksäkerhetsskäl och vi bör ta oss en funderare på vad vi skall göra med de få minuter vi tjänar på att köra för fort och utsätta både oss själva och andra för onödiga risker. Om du konstant kör i 110 km/tim i stället för 90 under 5 mil vinner du cirka 6 minuter av ditt liv vad skall du göra med dem? Om du väljer att ta det lugnt och köra i en hastighet som understiger övriga trafikanters, kan det vara klokt att hålla koll i backspegeln och stanna till på en P-plats, om det uppstår kö bakom dig.

Alkohol är också för en del människor förknippat med midsommar. Utse före festandet en chaufför som skall ansvara för hemfärden, så att den diskussionen inte behöver tas efter att alla tagit sig några glas. Om du skall åka hem först dagen efter festen är det klokt att planera den resan till sent på dagen eller kvällen. Om du märker att någon avser köra trots alkoholintag, skall du vägra att åka med och som bra kompis göra allt för att förhindra att denne kör och om det behövs gömma bilnycklarna.

Som sagt det är alltid du som förare, som har ansvaret och den gamla devisen: Bättre omkörd och hemkommen än omkommen och bortkörd gäller alltid i trafiken.

J Det är tillåtet att köra långsammare än angiven hastighet och det är vår skyldighet att anpassa farten till de förhållanden som råder.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons