Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anarki i Sametingets kansli

Annons

Den 27 februari 2008 fattade Sametinget samlat i plenum följande beslut: ”Sametinget beslutar att alla föreskrifter som omfattas av författningssamlingsförordningen framledes skall beslutas av plenum”.

Det beslutet gäller inte, hävdar Sametingets kanslichef Ulla Barruk Sunna, näringslivschefen Lars Ove Jonsson och verksjuristen Peter Engström enstämmigt. Deras inställning är hårresande.

Om regeringskansliets tjänstemän skulle hävda att ett visst riksdagsbeslut inte gäller skulle sådana tjänstemän handlöst få lämna sina befattningar. Jämförelsen är adekvat, fast Sametinget givetvis fattar sina beslut på en mycket lägre nivå.

Detta är bara en liten del av den ”anarki” som har uppstått vid kansliet att döma av alla de interpellationer som skall behandlas vid Sametingets plenum i februari 2009.

Om styrelsen inte är så drastisk, som regeringen sannolikt skulle ha varit i samma situation, förväntar jag mig att den åtminstone tar dem i örat och korrigerar deras inställning. Om styrelsen inte gör det, vet jag att fullmäktige gör det. Tjänstemän skall bara verkställa fullmäktiges beslut. Det är deras enda uppgift.

Jag avundas inte den styrelse som väljs efter sametingsvalet i maj 2009. Det kan inte bli fråga om annat än storstädning efter anarkin, inte bara i fråga om chefstjänstemännens inställning utan också exempelvis olika anställningsförfaranden, för att inte tala om den ineffektiva befattningsstrukturen på kansliet. De ledamöter som väljs in 2009 är skyldiga inför väljarkåren att häva det korruptionsliknande tillståndet i kansliet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons