Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarliga hot mot fritidsgårdar

De senaste dagarna har vi läst att några fritidsgårdar ska läggas ned. Vi inom Jämtland/Härjedalens Skolidrottsförbund ser mycket allvarligt på detta.

Annons

Inom skolidrottens värld är fritidgårdspersonalen mycket viktiga då det oftast är de som skapar förutsättningar för att bra aktiviteter ska kunna genomföras på skolorna efter skoltid.

På de skolor som har en skolidrottsförening är just de vuxna viktiga för att hjälpa eleverna att hålla i och genomföra de sportaktiviteter som kan ske. Det visar sig att de skolor som har ett fungerande skolidrottsförbund oftast har en bättre gemenskap och positivare arbetsmiljö för såväl elever som personal. Det finns heller inget annat forum där elever kan tränas att ta ansvar och att träna på de demokratiska spelregler som är så viktiga i samhället som just i en skolidrottsförening.

I och med att fritidsgårdspersonalen nu försvinner också en fantastisk möjlighet att nå både aktiva men ännu bättre de mindre aktiva med aktiviteter som får dem att röra på sig mer. Inom skolidrotten är ett av de stora målen att just nå de inaktiva eleverna och fritidgårdspersonalen är som sagt en viktig kugge för att detta ska ske. I ytterligheten kanske man kan säga att man rycker bort en yrkeskategori som har en väldigt stor del i den allmänna folkhälsan då det de senaste åren har kommit larmrapporter hur barn och ungdomar rör sig alldeles för lite.

Vi från J/H Skolidrottsförbund kräver istället att kommunens ansvariga skapar bättre förutsättningar för att inte Östersunds mindre aktiva ungdomar ska bli helt utan chans att känna glädjen att röra på sig och känna gemenskap i olika sammanhang.

J Inom skolidrottens värld är fritidgårdspersonalen mycket viktiga. Oftast är de som skapar förutsättningar för att bra aktiviteter ska kunna genomföras.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons