Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen kräver fria arbetskläder

Allians för Östersund (c, m, kd, fp) kräver att kommunens vårdpersonal skall förses med fria arbetskläder. Som det ser ut nu kommer s, v och mp att avslå förslaget vid nästa vård- och omsorgsnämnd.

Annons

Fria arbetskläder för vårdpersonalen borde vara en självklarhet i dag, men Östersunds kommun förser inte sin vårdpersonal med arbetskläder. Det gör däremot de externa privata utförarna som på uppdrag av kommunen ger vård och omsorg. Facket har, med rätta, under många år krävt arbetskläder med tvätt.

Professionella arbetskläder minskar risken för smittspridning så att både vårdtagare och personal kan känna sig tryggare. Det är god ekonomi att minska smittspridning. Kostnaderna för inköp/hyra och professionell tvätt av arbetskläder är liten jämfört med vad arbetsgivaren sparar in på sjukfrånvaro och avstängning av smittbärare bland personalen enligt en utredning som Kommunal har genomfört.

För vårdtagare och anhöriga är det också en trygghet att känna igen personal i arbetskläder.

En god arbetsmiljö, dit hör fria arbetskläder, gör arbetet också mer lockande och det blir lättare att nyanställa. Vi kommer att få hård konkurrens om personal inom en snar framtid och det gäller att kunna erbjuda god personalvård. Personalen är den absolut viktigaste resursen för att vi skall kunna erbjuda en god vård och omsorg.

Fria arbetskläder är också en jämställdhetsfråga. Många andra grupper(övervägande manliga) inom kommunal verksamhet förses med arbetskläder.

Omsorgstagare och anhöriga borde i likhet med personalen, facket och Allians för Östersund kräva att vårdpersonalen förses med fria arbetskläder samt tvätt av dessa.

J Fria arbetskläder för vårdpersonalen borde vara en självklarhet i dag, men Östersunds kommun förser inte sin vårdpersonal med arbetskläder.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons