Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ska ha lika bra mat

/
  • Barnen och våra äldre är värda det bästa vi har, tycker Nils Björid. Foto: Dan Strandqvist

Den 16 november genomförde LRF Ungdomen en landstäckande aktion för att värna äldre människors rätt till god och näringsriktig mat.

Annons

 Vi tycker att bra mat ska vara en rättighet för alla – gammal som ung. Lokala media har uppmärksammat hur olika matsituationen ser ut beroende på var man bor. LRF-Ungdomen i Jämtland tycker att det är rimligt att maten på våra skolor och äldreboenden skall vara ätbar och säker, oavsett vilken kommun man tillhör.

Sverige som matland är en profilfråga för regeringen, men tyvärr ser verkligheten inte alltid så ut.

I många kommuner serveras de äldre smaklösa helfabrikat, tillverkat på råvaror från länder med mycket lägre krav vad gäller matsäkerhet, miljö- och djuromsorg än de som gäller för svenska producenter. Hur kan kommunerna med ena handen kontrollera och ställa krav på en slags livsmedelsproduktion och sen med den andra handen glatt köpa in råvaror producerade under helt andra betingelser? Detta är en ekvation vi som framtidens livsmedelsproducenter inte tycker går ihop.

Problemet idag är att många kost- och inköpschefer på grund av okunskap eller av besparingsskäl hukar bakom Lagen om Offentlig Upphandling, LOU. Sanningen är dock den att offentliga upphandlare får ställa specifika kvalitetskrav i förfrågningsunderlaget.

På så sätt kan vi få in mer svenska livsmedel i storköken. Detta skulle gagna både det öppna landskapet, djurskyddet och miljön.

Barnen och våra äldre är värda det bästa vi har.

Nils Björid, ordförande

LRF Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons