Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kostnader räknas

/

Annons

Kommentar till Per Edströms svar på min insändare. Han talar om att det finns betydligt fler anläggningar som får stöd i form av elcertifikat än vindkraften. Samtidigt som han hänvisar till Energimyndigheten. Det har jag aldrig ifrågasatt. Stöd till utveckling och drift av koldioxidfria energikällor är bra.

Svenska kraftnät har en alldeles utmärkt hemsida ”Cesar” där man månad för månad kan läsa ut hur mycket stöd i form av el certifikat olika koldioxidfria energislag, bland annat vindkraften, får.

Sedan är det bara att summera och multiplicera. Då kommer man fram till hur stora subventioner, via elcertifikaten, som vind-kraften fått och kommer att få under en viss tid. Elcertifikat till miljardbelopp som vi elabonnenter tvingas att betala.

Vad värre är att svenska elabonnenter tvingas subventionera utlandsägda vindkraftverk här i Sverige, även om kraften förbrukas utomlands. Det land som förbrukar elen borde också få stå för sin del av elcerti-fikatavgifterna. Men det är en fråga för våra politiker.

När man jämför olika koldioxidfria energikällor, även kärnkraft, måste man ta med alla kostnader. Beträffande vindkraft även för nya ledningar och för balanskraft. Det blåser ju inte jämt.

Vindkraften är inte gratis även om vinden är det.

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons