Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yngström: Fult spel mot kommunalrådet?

Annons

När vi nu går ifrån en starkt hierarkiskt gammalmodig organisation, mot en modernare målstyrd organisation där utförande enheter får större ansvar för sin verksamhet både personellt och ekonomiskt så bullras det bland ”missnöjespolitiker” och press, det känns väldigt underligt för mig.

Så fort vi vill införa en mindre kostsam kommunorganisation och säga upp direktör och chefer, då blir det helt plötsligt liv.

Men tvingas vi säga upp vårdare och andra som ligger lägre ner i organisationen och som upplevs som mycket viktiga ute bland medborgarna och som är så viktiga för servicen; då tycker oppositionen att vi skulle ha sparat bort dessa yrkesgrupper för länge sedan.

Vi har både ett presidium i kommunen, en centerorganisation och en arbetarekommun som är delaktiga i arbetet och processen för att se till att vi har en organisation som är anpassad till behovet av stöd och insatser för verksamheterna.

Mitt ansvar är att inför skattebetalarna även beskriva kostnader som vi inte har behov av och vilka kompetenser som krävs för utförandet.

Menar vi att vi har råd med fem heltidstjänster för övergripande ekonomi samt att vi både ska ha en näringslivsförvaltning och direktör istället för att lägga ut det i förvaltningarna och verksamheterna?

Våra förvaltnings- och verksamhetsansvariga har i dag så god kompetens att ta ansvar både för sina budgetramar och sin personal att det övergripande stödet inte är lika stort som tidigare och i målstyrning kan man inte ”makta” med annat än riktlinjer.

Hävdar man fortfarande från centern att tiden varit för knapp och att man inte känt till sedan tidigare att jag vill arbeta för kommunsammanslagningar, varför går man då inte till min partiorganisation och för debatten tillsammans med mina uppdragsgivare?

Vi har i flera år arbetat med målstyrningsprocessen ”Idéforum” och där har bakgrunden till den nu framlagda organisationen växt fram där både politiker från alla partier och tjänstemän deltagit.

Beslutet om detaljbudgeten ska inte tas i sin helhet förrän i februari så jag förstår inte hur lång förankringsprocessen ska vara för att tillmötesgå demokratin.

Tanken på att dela upp kommunen i tre delar är gammal.

Den som först förde det på tal var faktiskt moderaternas Erik Björklund.

Så i grunden är det faktiskt oppositionen som har lagt förslaget men då var de som nu bullrar väldigt tysta.

Det är konstigt så fort man glömmer, eller kan det vara så att det beror på vem som säger vad? Kan det vara så att när jag pratar om naturliga gränser för människor så används det som en spelbricka i ett fult spel för att få bort kommunalrådet?

Hade syftet varit att samverka även i denna fråga istället för att föra dialogen via media då hade den demokratiska processen med detaljbudgeten nu varit färdigt för förslag i kommunstyrelsen i februari.

Det är inte centerpartiet som ska tycka att det är politiska utspel från min sida. Centerpartiet måste rannsaka sig själva och inse att man inte kan gå ut i media och rycka ut en del ur budgetprocessen, som i detta fall två tjänster, när vi i övriga budgetarbetet måste varsla minst 20 till 30 personer i hela organisationen.

Att göra kopplingen till projekt och offensiv utveckling med arbetet att var en budget i balans är utomordentligt olyckligt.

Vi måste nu på kort sikt se till att vi har kvar en infrastruktur för alla områden och behålla den kompetens som kan möta framtidens krav innan vi utarmar och lägger ner för många verksamheter.

Det är den balansen vi måste arbeta med inför kommande budget och då kan inget vara heligt. Jag har ingen annan förklaring till att denna situation har uppkommit än att allt för många i fullmäktige inte har någon längre politisk erfarenhet om hur man inom politiken måste arbeta processinriktat och låta alla delar vara framlagda fram till beslut.

Mina visioner likväl som andra politikers idéer måste få utrymme att ventileras och läggas fram som förslag annars är vi illa ute med vad demokrati är och vi når heller aldrig målen om inte processerna får hålla ända fram till beslut.

Elisabet Yngström, s

Kommunalråd, Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons