Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften lämnar små spår efter sig

Vi lever i ett samhälle som kräver energi, mycket energi. Energikonsumtionen är intimt förknippad med ett sätt att leva som vi inte vill avstå ifrån.

Annons

Nästan alla sätt att producera energi innebär ingrepp i naturen och för oss som lever nära några av energikällorna är detta påtagligt. Men vi kan inte vara emot allt och ändå vilja ha bibehållen levnadsstandard. Vindkraft har fördelen att den är demonterbar och på sikt lämnar väldigt små spår efter sig.

Jämtland står inför en kraftig utbyggnad av vindkraft. 400–500 verk planeras de närmaste åren. Företrädesvis är det fråga om stora vindkraftsparker med verk på 150 meter och högre.

Stora satsningar kräver stora investeringar och grundar sig naturligtvis på förhoppning om stora intäkter. Dessa verk förväntas med nuvarande elpris årligen producera el till ett värde av drygt 2 miljarder.

Vi vet redan hur det gick med skogarna, gruvorna och vattenkraften. Den svenska landsbygden tillhandahåller och tar konsekvenserna medan intäkterna hamnar hos de stora bolagens ägare och staten i form av vinster och skatter. När en del av dessa pengar återförs till landsbygden, kallas de bidrag eller stöd.

Nu är vi på god väg att hantera vindkraften på samma sätt. Av de nu i Jämtland planerade verken ägs absoluta merparten av bolag som inte skattar i länet.

Inte ens pengar för upplåtande av mark stannar hos oss eftersom dessa utbobolag ofta sätter upp verken på av sig själva ägd mark.

Intäkterna från vindkraften kan bli en viktig del i den regionala ekonomin och starkt bidra till att Jämtland utvecklas till en framgångsrik och blomstrande region.

Vill vi inte bli blåsta, ännu en gång har vi ett kollektivt ansvar. Markägare vid upplåtande av marken, kommuner och länsstyrelse vid tillståndsgivning, bankerna i samband med finansiering, samt det lokala kapitalet när det gäller viljan att investera lokalt. LRF:s uppgift är att tillhandahålla mötesplatser för samförståndslösningar, genom sina kommungrupper påverka den kommunala översiktsplaneringen, samt genom rådgivning hjälpa sina medlemmar till bästa möjliga avtal.

Håkan Nilsson

Regionordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons