Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften ger jobb i länet

/

Annons

Tidigare diskussioner om vindkraft och Svenskt Näringslivs syn på kompetensbristen i länet visar på stor investeringsvilja i förnybar energi och med detta en ökande efterfråga på arbetskraft inom energisektorn.

Alliansens nyligen beslutade överenskommelse i energifrågan ger Jämtland ytterligare skäl att kraftsamla resurser för att ta tillvara på den möjlighet som nu har öppnats för länets arbetsmarknad. Ett viktigt innehåll i regeringens energipolitik är en storsatsning på vindkraft och en långsiktig modernisering av vattenkraften.

Kraftbolagens vattenkraftsprogram behöver lokal arbetskraft. 75 procent av den totala vattenkraftsproduktionen finns inom en radie om tre timmars bilfärd från Östersund. Kraftbolaget Vattenfalls ramprogram 1 inkluderar ombygg- na tion och modernisering av vattenkraften i området och pågår fram till 2013. Utöver detta står hundratals mindre vattenkraftsverk i behov av dammrestauration, renovering och turbinreparationer. Vindkraftssatsningen i Jämtland behöver kompetens.

Statkraft med stöd av SCA vill etablera inte mindre än sju vindkraftsparker i skogslandet i Västernorrland och Jämtland, ett projekt värt 16 miljarder. Regeringen vill utveckla den nationella vindkraftskapaciteten till 30 terawattimmar fram till 2020 och stöder initiativ som främjar utbyggande av vindkraftsproduktion.

Storskaliga investeringsprogram inom den norrländska energisektorn ger arbetsmarknadens parter och regeringens omställningsprogram förutsättningar att konvertera varslade personer med närliggande kompetenser till kraftbolagen och relaterade underleverantörer.

Med rätt verktyg får Östersund dessutom en unik chans att utveckla ett nationellt kompetenscenter inom elkraft som kommer ge en bestående inverkan på den jämtländska arbetsmarknaden.

På rikspolitisk nivå kommer jag att engagera utbildningsdepartementet för att tillsammans med Mittuniversitetet utforma tekniska program inriktat mot förnybar energi.

Jag efterlyser också en samordningsgrupp mellan Östersunds kommun, Svenskt Näringsliv i Östersund, kraftbolagen, teknikkonsultbolagen och företrädare för Mittuniversitetet för att gemensamt rita en målbild som på bästa sätt tillvaratar det guldläge för Jämtlands arbetsmarknad som regeringens energiöverenskommelse öppnar för.

Västerås har länge varit centrum för svensk energiteknisk kompetens trots sitt avstånd till naturliga energikällor.

Det är dags för Östersund att utnyttja sin geografiska fördel till fullo.

Ola Sundell (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons