Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft ger glesbygden hopp

Annons

Det här handlar om den största industrisatsningen i Jämtland och Västernorrland i modern tid. Man planerar att bygga vindkraftverk för 16 miljarder kronor i gränstrakterna mellan Jämtland och Ångermanland längs väg 965.

Planerna är 455 vindkraftverk som vardera får en höjd på mellan 100 och 115 meter och ett vingspann på 90 meter. Tillsammans skall vindkraftverken producera el som räcker för att värma upp 128 000 villor eller 1 380 000 lägenheter. Miljövinsten beräknas till 2 329 000 ton koldioxid i minskade utsläpp. Många hundra arbetstillfällen skapas här mitt i obygden.

Problem finns. Man måste bland annat förbättra väg 965 så att den klarar påfrestningen av tunga lastbilar. I dag är bärigheten inte bra på den gamla vägen som tidigare har nedklassats från att vara länsväg 465 till nuvarande 965. Här kommer att rulla laster med mer än 150 ton på fordon med extremt låg markfrigång. Här måste krafttag göras för att förbättra vägen. I dag vet alla virkestransportörer hur svajiga vägbanor hindrar transporter.

På många flera områden planeras också vindkraftverk. Då måste flera vägar i våra glesbygdskommuner förbättras. Här kommer att åka extremt tunga fordon, 25 meter långa med bredd på 3 meter och krav på extremt låg markfrigång. Dessutom får vägkrönen inte vara för höga. Nu stundar hoppfulla tider för glesbygden. Kan det bli billigare el inom kommunerna som har vindkraftparkerna på sina områden? Tillåter EU det?

Nu gäller att den politiska beslutsförmågan har tillräcklig kraft att ta framtidsinriktade beslut som bygger på satsningen i vindkraften. Dessa satsningar i våra skogar ser ut att bli en av Sveriges största industriinvesteringar i modern tid.

Vägarna är för närvarande en trång sektor i planeringen. Vi står just nu inför att lösa århundradets transportfråga!

Många stora och små skogsägare kommer att bli berörda inom många av våra glesbygdskommuner.

Norska Statkraft och SCA samarbetar i det som skall bli vindkraftparken Björkhöjden i närheten av byn Rensjön mellan Hammerdal och Ramsele.

Svenska Kyrkan undersöker flera lämpliga platser i både Jämtland och Västernorrland att upplåta för vindkraft. Nya utbildningar startar och har startat i till exempel Strömsund för att tillmötesgå kravet på utbildade vindkrafttekniker.

Kanske det finns hopp om att några glesbygdsbyar kan överleva med någorlunda god infrastruktur.

Gusten Rolandsson

Ekonomie licentiat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons