Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka turister söker sig till vindsnurror?

Annons

Vindkraftspolitiken i Åre kommun blir allt snurrigare; Under flera år har de ledande politikerna i kommunen gjort allt för att stryka så många lämpliga områden som möjligt med standardargumentet ”Vindparker skadar turistnäringen”.

I hela kommunen så finns det kvar endast ett lämpligt område, Moskogen, som ifrågasätts starkt av såväl lokalbefolkningen som sakkunniga!

På informationsmötet i Järpen, hade politikerna en möjlighet att redogöra för sin syn på vindkraften och svaret är nedslående. På frågan varför kommunen så starkt förordnar en byggnation av en storskalig vindpark i Moskogen, trots lokalbefolkningens starka motstånd, svarar såväl Eva Hellstrand (C), som Anna Caren Sätherberg (S); Vi måste bidra till den globala energiomställningen.

På frågan vad lokalbefolkningen får i gengäld för att offra sin livsmiljö, var svaret lika enkelt: Gott samvete.

Det faktum att Åre kommun redan i dag är en av Sveriges största nettoexportörer av förnyelsebar energi klingar för döva öron. Likaså det faktum att redan godkända befintliga tillstånd för vindkraftverk i länet, med råge överstiger Energimyndighetens långsiktiga målsättning.

Det absolut snurrigaste är väl Sätherbergs uttalande: ”Vi är övertygade om att en vindpark i Moskogen kommer att locka både turister och inflyttare till Åre kommun”.

Kontentan av Hellstrands och Sätherbergs uttalanden och agerande måste vara följande: Alla potentiella vindparker inom Åre kommun är ett hot mot turistnäringen, förutom Moskogen som kommer att bli en riktig turistmagnet.

Lärdomen av Hellstrands och Säterbergs uttalanden måste även vara att det finns två sorters turister: De som inte gillar vindkraftverk och håller till i Åre by och västerut, samt de turister som dras till kommunen på grund av Moskogen och håller till i Mörsil, Järpen, Undersåker, Trillevallen, Edsåsen, Ottsjö, Vålådalen, Ljungdalen och hela övriga fjällmassivet söder om Indalsälven!

Hur snurrigt får det bli?

Anders Danker

Slagsån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons