Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga länsfrågor i Sveriges budget

Arbetet med Sveriges budget för 2010 är nu i slutfas. Vi har lyft fram många viktiga frågor och jag vill nämna sex områden som är av stor betydelse för Jämtlands län:

Annons

Sänkta egen- och arbetsgivaravgifter:

Sverige har drabbats hårdare än många andra länder av konjunkturnedgången. En förklaring är vårt internationella beroende, men det finns också inhemska orsaker. Om företag ska etableras och växa krävs ett konkurrenskraftigt skattetryck och en rimlig regelbörda. De livskraftiga företagen är grunden för vårt offentliga välstånd.

Centerpartiet är det enda parti som i budgetarbetet har lyft de privata företagens villkor. Där prioriterar vi sänkta egen- och arbetsgivaravgifter som den allra viktigaste åtgärden för fler jobb och tillväxt. Vi gör det eftersom bättre villkor för privata företag också gagnar den offentliga sektorn.

Höjda pensioner:

Centerpartiet anser att det nu är hög tid att prioritera de pensionärer som har lägst inkomst. Spannet mellan de som har höga inkomstpensioner och de som får lägsta garantipension är stort. Vi kräver också en sänkning av skattenivån för pensionärer då denna grupp i dag betalar mer i skatt än löntagare på samma inkomst.

Åtgärder mot ungdomsarbetslösheten:

Slopad åldersgräns för starta-eget-bidrag, flera utbildningsplatser i såväl yrkeshögskola som högskola, kortare handläggningstider i jobbgarantin för unga samt höjda studiemedel och fribelopp är viktiga åtgärder både för enskilda individer och för samhällsekonomin. Dessa åtgärder tillsammans med dem som redan finns ger ungdomar en ärlig chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Höjda studiemedel gör det möjligt för dem som redan är etablerade på arbetsmarknaden att vidareutbilda sig, och därmed ge plats för andra att få jobb.

Mer pengar till vägar:

Alliansregeringen har satsat mer på vägar och järnvägar än någon tidigare regering, och gett Jämtlands län det högsta länsanslaget någonsin. Men det räcker inte vi behöver ytterligare satsningar och det i närtid.

Bygg fängelset i Torvalla nu:

Fängelset beräknas ge 220 arbetstillfällen när det tas i drift och under byggtiden får ännu fler människor sysselsättning i projektet. I lågkonjunktur måste staten gasa genom att tidigarelägga sådana här viktiga projekt.

Skapa ett pilotområde i Hotagen-Frostviken-Lierne-Røyrvik:

Det är orimligt att samverkan mellan grannområdena Hotagen-Frostviken och Lierne-Røyrvik ska behöva vara så svårt. Arbetspendling och handel måste underlättas i bägge riktningar, och samverkan skapas inom utbildning och vård. Ett sätt att stimulera utvecklingen i området är att införa differentierade arbetsgivaravgifter i likhet med det norska systemet. Även de sociala rättigheterna behöver reformeras.

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons