Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste jobba för jobben

Annons

Östersund har förlorat 2 200 jobb, i huvudsak inom den privata sektorn, under det senaste året. Det är fler jobb än när försvaret lades ner i Östersund.

Värst drabbade är unga människor där arbetslösheten ökar kraftigt vilket leder till att många unga människor inte får möjlighet att pröva sina vingar på arbetsmarknaden. Risk för långtidsarbetslöshet är uppenbar för många.

Nu är det dags att vi mobiliserar för nya jobb och bekämpar arbetslösheten. Östersund och Jämtland har många fördelar och har i grunden en attraktivitet som lockar många människor och företag. Detta måste vi bygga vidare på och skapa en pånyttfödd anda av framtidstro och optimism. Då gäller det att vi samlar alla goda krafter till ett offensivt arbete för nya jobb och det gäller att vi får de verktyg som behövs för att ta tillvara människors vilja till utbildning och arbete.

Det räcker dock inte med en lokal eller regional mobilisering. Det behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik med åtgärder som passar individerna, företagen och kommunerna. Då måste regeringen vara på banan och ge arbetsförmedlingen de verktyg som behövs.

Den nuvarande högerregeringen som 2006 sa att det räcker med att sänka skatterna för att stimulera fler jobb, har hunnits upp av verkligheten. Man har tvingats införa allt fler av de förslag som Socialdemokraterna har lagt i Riksdagen – men det behövs mer. Aktiva åtgärder måste till för att vi inte ska förlora kompetens i den lågkonjunktur som vi nu ser. Östersund och Jämtland ska ju vara med när det vänder och då måste alla som förlorat jobbet få möjlighet till utbildning och kompetenshöjning, ungdomar behöver få chans till praktikplatser.

Nu väntar vi på att regeringen inför en de mest framgångsrika åtgärderna när den förra regeringen bekämpade arbetslösheten dvs utbildningsvikariat. En fast anställd kunde få utbildning och en arbetslös kunde gå in på det vikariatet.

Det är staten som är ansvarig för arbetsmarknadspolitiken och regeringen måste agera. Vi ska vara beredda att göra vårt i kommunerna och i regionen, samarbeta med näringslivet, fackliga organisationerna och länsstyrelsen – men det behövs en kraftfull statlig arbetsmarknadspolitik så att arbetsförmedlingen förfogar över verktygen. Det är regeringens ansvar.

Jens Nilsson (S)

Kommunalråd, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons