Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi kan bilda egen region

Nils Eriksson ställer en befogad fråga till länets förtroendevalda om vår syn på en regionbildning. Jag vill vara kristallklar vad gäller min personliga ståndpunkt i ärendet.

Annons

Jag anser att Jämtland ska stå på egna ben. Beslutsfattare på central nivå ska inte diktera riktlinjer för våra samarbetsformer med andra län.

Om regionala samarbeten ska utvecklas, så bör det komma underifrån, genom att man i olika län av egen kraft finner nya sätt att öka synergieffekter och hjälpas åt där det behövs. En positiv regionutveckling sker inte genom att politiker ritar upp gränsdragningar och forcerar nya konstellationer.

Sjukhusfrågan är viktig. Med en regionomvandling med närliggande län riskerar ett länssjukhus av Östersunds storlek att försvinna på längre sikt. Våra geografiska avstånd i Jämtland kräver ett närbeläget länssjukhus.

Dessutom, vilka möjligheter har vi att säga nej till en Norrbottniabana om vi ingår i ett stornorrländskt samarbete? Investeras åtskilliga miljarder i en sådan bana tror jag att man väljer att minska resurserna till vägar och vägunderhåll i vårt län.

Storleken ska inte heller spela någon roll. Halland och Gotland har fått klartecken att bilda egna regioner. Om Jämtland vill gå fram som en egen region, med våra lokala och unika förutsättningar, bedömer jag att vi kan få regeringens stöd för detta.

I Västerbotten och Norrbotten blomstrar kustbandet medan inlandet dör sotdöden. Det är en utveckling jag inte vill se i vårt län.

Ola Sundell (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons