Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hinner inte med de gamla

Vänta lite! kommer snart! Det är nog de ord de gamla får höra mest under en dag på vårt särskilda boende.
Vi undersköterskor på Spinnrocken i Nälden håller med personalen på Solbacka i Föllinge i mycket de skriver. Vi har kunskap och idéer om det sociala innehållet och vi gör så gott vi kan för att de gamla ska ha en så god tillvaro som möjligt.

Annons

Men, vi har tyvärr inte möjlighet att ge dem en meningsfull vardag med ett fullvärdigt social innehåll. Flertalet brukare är mycket vårdkrävande och de medicinska och fysiska behoven är något som inte går att prioritera bort.

Spinnrocken har förut varit ett demensboende. På ett demensboendekrävs en högre personaltäthet för att vården ska vara trygg och värdig.

Efter omorganisationen för tre år sedan har personaltätheten minskat men det är samma brukare som bor här, de är lika vårdkrävande. Vi håller med Solbackas personal om att det inte är värdigt att blanda demenssjuka med friskare brukare som man gör idag.

Mellan 21.00 och 07.00 är det en enda personal som arbetar ensam med i dagsläget 16 brukare. Sju av dessa bor i servicehuset på ett annat våningsplan. Det är inte pigga pensionärer som bor där, som man kan tro. Ibland är de mycket sjuka och befinner sig i livets slutskede.

Att kommunen placerar så sjuka människor i en servicelägenhet är vi mycket kritiska till. Nattpersonalen vittnar om hur brukarens dag påverkar natten. När de gamla sitter sysslolösa och ensamma under dagarna sover de mest, det resulterar i oro om nätterna.

Våra dagar är fyllda av göromål som inte går att tumma på. Vi hjälper våra gamla med uppstigning och sänggående, tvätt och påklädning, matning, mediciner och toalettbesök.

Vi pratar med de gamla medan vi arbetar med dem men det är inte mycket tid varje brukare får. Vi måste hinna med alla.

Vi tvättar sängkläder och brukarnas kläder. Vi sköter städning av lägenheterna i servivehuset. Detta är sysslor som vi ibland prioriterar bort för att kunna ägna oss åt brukarna men till slut måste det göras.

Vardagar får vi varm mat från Krokom, är det helg ska vi koka potatis/ris och värma maten.

Efter middagen brukar det finnas en liten stund då vi har tid att sätta oss ner med de gamla och dricka kaffe, sjunga tillsammans eller bara prata med dem. Det är det sociala innehåll vi hinner med under en vanlig dag utöver småpratet medan vi sköter dem. Vi vet att det är långt ifrån tillräckligt.

Det är inte ett fullvärdigt liv vi kan erbjuda våra gamla, hur gärna vi än vill. Politiker i Krokoms kommun. Ni måste föra en dialog med oss personal. Det är från oss ni får veta sanningen om verksamheten. Vi vänder oss till er genom media eftersom vi tycker att det är viktigt att informera allmänheten om vår syn på verkligheten för gamla människor på särskilt boende i Krokoms kommun

Samtliga undersköterskor på Spinnrocken

Nälden, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons