Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ger oss aldrig om uranbrytningen i länet

Annons

Prospekteringsbolaget Continental Precious Minerals borrar bland annat i Oviken efter vad som de själva säger vara en av världens största mineraltillgångar.

Det märkliga är att man för höra samma sak runt om i Sverige. Hur många ställen kan vara en av världens största mineraltillgångar?

I en broschyr som företaget har gett ut kan man läsa att Continental tagit beslut om att arbeta vidare mot en framtida brytning av skiffern och att dom planerar för en brytning av 15–20 miljoner ton berg varje år.

Halten av uran ligger på ca 16 promille i området, att jämföra med över 10 procent i gruvorna där halten är som högst i världen. Bolaget har även skickat ut ett brev till markägarna som går ut på att smörja dem för att det ska vara en bra relation dem emellan. Bolaget tycker att baggböleriliknande metoder är ett bra sätt att få en god relation, då dom har besökt markägare med erbjudandet om en tusenlapp per borrhål. Ett mycket oseriöst sätt.

Under 70-talet förekom brytning i Ranstad som ligger i Västergötland. Detta visade sig inte vara lönsamt så det avslutades men än i dag pågår sanering av området. Kostnaden för detta har i dag kostat skattebetalarna närmare 200 miljoner kronor. Man kan även läsa hur Continental skriver att om kommunen säger nej till brytning så blir det heller inget av. Berg, Åre, Östersund, Krokom och Strömsund kommuner har kommunfullmäktigebeslut som säger nej till uranbrytning men bolaget hoppas på att ett nytt beslut ska tas framöver som tillåter brytning.

Därför fortsätter dom att hoppas och slänger ut pengar på prospekteringar.

Nyligen bildades en förening för att starkare kunna visa på det motstånd som finns. Vi ger oss aldrig i kampen om att bevara vår vackra storsjöbygd från evig förstörelse.

Föreningen Nej till uran i Storsjöbygden genom ordförande Monica Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons