Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver en jobbregering

Annons

I går besökte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, Östersund. Det är regeringens utan jämförelse mest kritiserade statsråd som gjorde ett nedslag i verkligheten i en region som ännu inte är lika hårt pressad av lågkonjunkturen och varslen som många andra orter.

Konjunkturen brukar ha viss ”eftersläpning” i Norrland. I högkonjunkturen dröjer det innan jobben kommer och det tar lite tid innan arbetslöshen når oss. Arbetsförmedlingen konstaterar att med finanskrisen under hösten blev det rekorduppgång i varselstatistik också hos oss och rekryteringar till nya jobb minskade kraftigt.

Den svåra situationen i landet har gjort att Littorins leende har stelnat. I stället ägnar han sig åt diverse obalanserade uttalanden och svordomar. Nyligen hävdade han i en riksdagsdebatt att ungdomar ”i det här landet” har alldeles för höga löner. Det är verklighetsfrämmande.

Vi möter ofta arbetslösa och varslade som känner oro och förtvivlan inför framtiden. Många delar den ilska och kritik som vi socialdemokrater har framfört mot regeringens passiva och nonchalanta ”låt-gå”-linje. Att först kallt konstatera att 2009 blir ett ”skitår”, och sedan gång på gång upprepa att man inte kommer att göra något mer åt det duger inte.

Nu måste Littorin agera. Nu behövs kraftfulla stimulansåtgärder, strategiskt viktiga framtidsinvesteringar, och breda satsningar på utbildningar som leder till jobb.

Framför allt behöver Arbetsförmedlingen få en verktygslåda som innehåller yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, praktikplatser och jobbstöd. I verktygslådan måste avtal med kommunerna vara en av möjligheterna.

Socialdemokraternas jobbkommission i Jämtlands län har till landshövdingen lämnat en lång rad förslag på åtgärder som regeringen borde vidta direkt. I stället har antalet utbildnings- och praktikplatser för arbetssökande i Jämtlands län minskat. Färre arbetslösa länsbor ges möjlighet till omskolning och vidareutbildning som leder till ett riktigt jobb.

Det är i dessa bistra tider som en regerings förmåga att klara av det viktigaste av allt – jobben – prövas. Men istället för att stimulera fler nya jobb och skapa bättre förutsättningar för den som söker, blir det enda tydliga beskedet från de borgerliga att det inte blir några fler insatser för att möta jobbkrisen.  

Den moderatstyrda regeringens misslyckade hantering av varselvågen och arbetslöshetschocken blir tydlig för allt fler.

Vi undrar vad Littorin säger till alla de som nu går till den sämsta a-kassan i modern tid och till alla de som har tvingats lämna arbetslöshetsförsäkringen efter regeringens orättvisa chockhöjningar av avgiften. Vi kräver nu tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att regeringen presenterar ett kraftfullt stimulanspaket med bland annat utbildningsinsatser som rustar de arbetslösa så att de kan ta de nya jobben när konjunkturen vänder.

Sverige och Jämtlands län behöver en ny jobbregering!

Berit Högman, s

Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Jens Nilsson

Ordförande för socialdemokraterna i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons