Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill jobba i framtidens vård?

/
  • Det finns mycket att lära och införa, som skulle göra att patienterna fick bättre vård, kortare vårdtider och höjd livskvalitet. Det kräver lugn och arbetsro.  Foto: Scanpix

Varje år kommer det nya bud på effektiva sätt att arbeta på, och vi förändrar/moderniserar och hoppas att nu kommer budgeten i balans. Ännu har detta inte skett.

Annons

Personalen får försämringar år från år, och det förslag som nu är lagt är helt orimligt. Att jobba året runt efter ett sådant schema är omöjligt. Vi kommer att arbeta cirka 10 arbetstillfällen mer, jämfört med nu. Detta kommer att medföra sjukskrivningar, och sämre vård för patienterna. Det är vi som vårdar, medicinerar och gör bedömningar. Vem vill bli vårdad av uttröttad personal?

Att jobba inom vården där man träffar svårt sjuka patienter, kräver för att man ska orka med, och inte bli cynisk och likgiltig, en fast grund i det ”vanliga livet.” Nätverk och relationer är viktiga för hälsan. Det förslag som ligger nu, med tre semesterperioder, jobb varannan helg minskar möjligheterna att ha ett vanligt liv tillsammans med våra familjer och vänner. Risken för ohälsa ökar.

Det kommer hela tiden nya möjligheter inom vården. Nya mediciner och utredningsmetoder, nya operationsmetoder, cytostatika- behandlingar, dyra hjärt- operationer. För att dessa möjligheter ska komma patienten till nytta, krävs utbildad personal samt pengar. Det sparas några få miljoner på personalen nu, men det hjälper inte. Vi är snart där igen. Politikerna måste sluta diskutera vems fel det är, och se till att skaffa fram de pengar som behövs för att befolkningen i Jämtland ska få bra vård.

Under årens gång har schemamodeller diskuterats. Det har hela tiden sagts att det inte går att korta överlappningstiden på eftermiddagarna, därför att det är omöjligt att få till rimliga scheman.

Men nu har det hänt….

Vi ska modernisera vårt arbetssätt hela tiden. Priset för detta blir att vi aldrig hinner modernisera vården, att förbättra omvårdnaden för patienten. Det finns mycket att lära och införa, som skulle göra att patienterna fick bättre vård, kortare vårdtider och höjd livskvalitet. Det kräver lugn och ro.

Vi har arbetat hårt efter förra årets neddragningar, och började se ljuset i tunneln. Då är det dags igen. Det finns mycket kompetens och vilja att ge en modern vård, men landstinget måste ge oss en chans. Vi har bara ett sjukhus i Jämtland, vi har inga valmöjligheter. Så ni vårdtagare måste hjälpa oss att få möjligheten att ge en bra och värdig vård.

Ställ krav på politikerna och övriga ansvariga.

Att dra ned på kostnaderna, och höja priset kan en viss tid ge vinst. Blir priset för högt slutar folk att köpa. Detsamma gäller i landstinget. Priset för att jobba för landstinget har blivit för högt. Vi har ingenstans att gå, men resultatet är att allt förtroende och lojalitet mot arbetsgivaren är borta. Vinsten kommer att minska.

De chefer som finns närmast vården borde vara medvetna om att de besparingar de nu är med och genomför, kommer att öka sjukskrivningarna och försämra vården. Vi vet att det inte finns pengar, men ni borde inte ställa upp på att genomföra dessa förslag. Ställ krav uppåt i stället för att sparka nedåt. Vi vill ge en vård vi kan vara stolta över.

Vi ska arbeta på ett mer effektivt och modernt sätt. Det innebär nu denna gång att vi går tillbaka till sådant som redan är förkastat, fasta scheman, varannan helg samt ännu fler arbetsdagar.

Undrar vem som vill jobba inom vården framöver.

Personalen på Lungavdelningen och Lungmottagningen

Östersunds Sjukhus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons