Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar politiskt ansvar i Strömsund?

Annons
För två år sedan fick vi socialdemokrater i Strömsund lära oss vad en valförlust innebär. Vi förlorade mot en borgerlig allians bestående av c, m, fp och rättvis demokrati, som tillsammans skapade majoritet för att ta över ansvaret i kommunen.
Ganska snart stod det klart att de styrande i kommunen saknade en gemensam politisk agenda. Drivkraften för att hitta en majoritet bestod inte i en samlad målbild partierna emellan utan målet var att avsätta socialdemokraterna.
Konflikterna i alliansen blev inom kort vardagsmat. Till slut valde c, m och fp att bryta samarbetet med rd. Nu styrs kommunen av en minoritet där det dagliga och naturliga förbättringsarbetet försvåras samtidigt som man ödelägger delar av den framtidsplanering som så väl behövs. En planering som bör ske tillsammans med medborgarna och näringslivet.
Samtliga politiker oavsett partitillhörighet anser sig förmodligen ta ett stort politiskt ansvar. Alla partier vill ha ett starkt näringsliv med goda tillväxtmöjligheter, en bra skola, god vård och omsorg och ett mångfacetterat kultur- och fritidsliv i hela kommunen.
I stället har vi fått ett styre där helheten i kommunpolitiken tappat fokus till förmån för snabba voteringsvinster i styrelser och nämnder.
Utgången i viktiga framtidsfrågor blir oviss eftersom omröstningarna kan ta vägen vart som helst.
Hur skolfrågorna hanteras är ett exempel på ett politiskt haveri. Debatten handlar om tre eller sex skolnedläggningar. Blir det bara tre så måste andra sparåtgärder till. Liggande förslag innebär bland annat att reducera på personalsidan. Innebär det att vi inte behövde dessa personella resurser tidigare, eller kommer kvaliteten inom skolan att sjunka? Alla partier ville ha en bra skola vid valet 2006. Om ingen har ändrat uppfattning så behöver vi extra resurser. Var, eller på vems bekostnad ska det ske - äldrevård, kultur eller teknisk verksamhet?
Skolan är bara ett exempel på att viktiga kommunala frågor avgörs vid nyckfulla omröstningar.
Nu går vi in i en lågkonjunktur med högre arbetslöshet, mindre skatteintäkter och en regering i landet som främst ser till storstädernas intressen. Vi står inför mycket stora påfrestningar i den kommunala ekonomin de närmaste åren. Då behövs en politisk samling i Strömsund.
Vi socialdemokrater tar därför ett initiativ. Vi bjuder in alla övriga partier till ett samtal om hur vi på bästa sätt skapar bra förutsättningar för vår kommun i ett helhetsperspektiv. Att fortsätta som nu är att förstöra viktiga värden som vi som bor i kommunen måste värna. Vi uppmanar alla partier att ta ansvar och tacka JA till vår inbjudan.
Susanne Hansson
Ordförande för
Socialdemokraterna
i Strömsunds kommun.
På uppdrag av styrelsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons