Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska serva Stockholms-stekarna i vinter?

/

Åre blomstrar, mer och mer, år efter år.

Annons

Sommarsäsongen med cykling och vandring börjar överlappa till vintersäsongens alpina sporter.

Gästerna får fler alternativ och möjligheter både när det gäller aktiviteter och restauranger men också alternativ till boende. Gästerna kan utnyttja den stora alpina anläggningen, åka skoter, klappa älgar, isklättra, gå på spa, bada, rida islandshäst, heliskiing och, ja alternativen är oändliga. Efter en aktiv dag kan gästerna äta mat från hela världen, såväl sushi som italiensk mat vidare till amerikanskt kök men även inhemsk mat. Sina trötta lemmar kan gästen rekreera på ett bed and breakfast, billiga hotell, lyxiga hotell, lägenheter centralt och stugor i vildmarken.

Visst är Åre fantastiskt! Det är nog en känsla som delas av både gästerna som kortvarigt besöker orten och av personalen som bor och arbetar på orten. Allt är genomtänkt in i minsta detalj för att gästernas alla behov och önskningar ska uppfyllas.

Gästerna samspelar med personal och infödda Årebor vilket skapar en magisk atmosfär som nästintill är beroendeframkallande hos alla inblandade men kanske främst hos personalen. Och det är personalen på orten som ska leverera hela detta fantastiska utbud på ett äkta och genuint sätt. Personalen i sig är fantastisk, det är de som skapar den känsla av intimitet och samhörighet som trots all exploatering känns av så fort du sätter ner foten på stationen.

Visst är Åre underbart, annars hade ingen valt att komma tillbaka.

Men tyvärr har personalen inte alls fått samma varma välkomnande som gästerna får gång på gång, vecka efter vecka.

För trots att det är personalen som ska leverera den äkthet Åre vill stå för finns det sällan ens ett rum att tillgå när natten faller på. Personalen har ingenstans att bo.

Hittar man inte rätt arbetsgivare som eventuellt kan erbjuda ett mycket spartanskt delat boende står man, trots arbete, på gatan. Det kan inte heller skyllas på lathet eller brist på engagemang.

Just nu i skrivande stund ligger det 79 önskar hyra bostad på are.cc (den mest använda annons-sidan för Åre). På blocket.se ligger det motsvarande 31 annonser. På dessa två sidor gemensamt finns det endast 14 uthyres annonser och det ska då tilläggas att i dessa annonser inkluderas boende som ligger upp till 4mil från Åre centralort.

Många som arbetar i Åre jobbar sena timmar och kan på så vis inte utnyttja kollektivtrafiken. Den sista bussen vardagskvällar går från Åre mot Duved 20.15 och mot Järpen 17.20. Under helgerna går det något senare, dock glesare avgångar, men som alla förstår arbetar man inte enbart helger i Åre. Tyvärr kan man inte heller anta att alla har ekonomi att köpa en bil för att kunna transportera sig till och från jobbet.

Personalen lever säsongsbaserat och med lönerna inom dessa yrken finns det sällan utrymme till att äga en bil. Man jobbar heller inte för pengarna, utan för möjligheten att få vistas längre tider på en fantastisk ort som Åre. Och även om många vill och kan bosätta sig i Åre för åretruntboende i ren arbetssynpunkt finner man inte lättare ett fast boende om man inte stått i kommunal bostadskö sedan den dag man föddes.

Av erfarenhet som bostadssökande i Åre är också mörkertalet av bostadslösa inför säsongen 09/10 större än någonsin!

Jag hade tur denna säsong, min arbetsgivare kunde erbjuda mig och mina blivande kollegor ett boende som många säsongare skulle kunnat döda för.

Men jag börjar fråga mig om det kommer gå några liftar, skruvas några skidor, tillagas någon mat, bäras ut några tallrikar, hällas någon champagne eller blandas några drinkar i Åre alls denna säsong?

För vem ska göra det? Kanske är gör-det-själv-koncept det vinnande sättet i framtiden, men hur glassigt skulle det vara?

Lisa Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons