Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen hotar jakten som livsstil

Vargar har inga fiender förutom människan. Om vi inte jagar den kommer den föröka sig snabbt, ta många fler hundar och andra djur, samt sprida oro i vargområden.

Annons

 Vem minns inte fårägaren i Dals Ed som fick fängelsestraff för att han försvarat sina får när vargen angrep. Jakten gör på sikt vargarna skyggare och lär dom undvika bebyggda trakter och minska konfrontationen mellan människa och varg.

Jakten gick lugnt till: Jägarna hade förberett sig i informationsmöten och gjort allt för att följa de bestämmelser som Naturvårdsverket satt upp. Cirka 12000 hade anmält sig för att få möjligheten att jaga varg, men det betyder inte att alla var ute och jagade. Många ville på detta sätt visa sitt stöd med jakten.

Jakten är demokratiskt beslutad i riksdagen: I oktober tog riksdagen beslut om en ny rovdjurspolitik om att bland annat frysa vargstammen till 210 individer. Eftersom stammen uppskattas till cirka 250 vargar var det därför naturligt att vi får skjuta 27 vargar i år. Forskarna gav beskedet om att vi skulle kunna fälla mellan 23 och 41 vargar för att stammen ska ligga på 210 vargar. Men dessutom finns utrymme att få skyddsjakt på varg. De flesta politiska partierna stod bakom beslutet.

Vår vargstam räcker: Det uttag som nu gjorts hotar inte vargstammen på något sätt i Sverige och bygger på noggranna analyser gjorda av våra främsta rovdjursforskare. Sammantaget med alla andra stora rovdjur så tillhör Sverige de länder som har mest rovdjur i Europa.

Levande landsbygd: I dagens diskussion saknas perspektivet om att vi behöver skjuta vargar för att få en ökad acceptans för varg i de vargtäta områdena där man lever med varg inpå husknuten. Vi får inte glömma att vargen är ett rovdjur som dödar och river får, hundar, renar med flera djur. Vargens påverkan på näringar så som fäbobruk, fårskötsel och inte minst rennäringen ökar. Varg-stammens storlek måste vägas mot de kostnader den medför och det faktum att fäbobruk och renskötsel direkt hotas av en för stor vargstam.

Stor acceptans för vargjakt: Enligt en sifoundersökning som Aftonbladet gjort i dagarna tycker 60 procent av svenskarna att det är rätt med licensjakt på varg. På landsbygden tycker över 70 procent det är rätt och även i storstäder tycker de flesta att det är rätt, enligt undersökningen.

Snabb jakt: Jakten har gått snabbt mycket tack vare bra organisation av jakten och bra snöförhållanden som underlättat spårning.

Vad kan vi lära av årets vargjakt? Dagens generation av jägare har inte tidigare jagat varg och vi får nu utvärdera hur den kan bli bättre. Kanske ett sms-system kan underlätta kontakten mellan jaktlagen och länsstyrelsen så man får besked direkt när en varg är skjuten? Kanske det behövs införas ett vargpass (som vi har för björn) så att träffsäkerheten ökar. Annars gick jakten lugnt och bra tillväga vilket också Naturvårdsverket bekräftat.

I Sverige är jakten en livsstil, som delvis hotas av vargen.

Vargens påverkan på jakt och jaktutövning samt det faktum att över 50 hundar attackerades av varg under fjolåret, varav 30 dödades. Jakten är för många boende i glesbygd en livsstil och ett villkor för att man ska bo kvar.

Sven Gunnar Sivertsson

Ordf. Jägareförbundet Mittnorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons