Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför stretar (S) och (V) emot

Valfrihet, mångfald och trygghet. Tre nyckelord när det handlar om att göra praktisk politik av den nya lagen om valfrihetssystem inom vård och omsorg, LOV.

Annons

Just nu är vi i majoriteten på gång och ska genomföra lagen i Krokoms kommun. Socialnämnden har föreslagit kommunfullmäktige att anta lagen. Ett positivt beslut – för brukare, personal, företagare – väntas av Kommunfullmäktige den 28 april.

Oppositionen gör emellertid som den brukar. S och V reserverar sig tyvärr mot det mesta som handlar om att ge individerna möjlighet att själva göra sina val och i slutändan en bättre vård. Vinner Socialdemokraterna valet i höst har de sagt att de ska riva upp valfrihetslagen LOV. Liksom det fria vårdvalet. 

Det finns emellertid klara samband mellan valfrihet, mångfald och trygghet. Vi i Centerpartiet vet att det förhåller sig på det här sättet: konkurrens ger flera val, ger större möjligheter att förnya och förändra verksamheten, ger bättre resultat, på alla områden. Genom att människor tillåts välja, stimuleras de som erbjuder offentlig service att hela tiden förbättra kvaliteten på sina tjänster. Lagen om valfrihet ger förutsättningar för näringslivet att växa, fler arbetstillfällen skapas. Varför motsätter sig S och V fler jobb i vår kommun? 

Självklart är det oerhört viktigt att personalen känner sig trygg i allt förändringsarbete. Vi är övertygade om genomförandet av LOV kommer att kunna kombinera trygghet och nya utmaningar.  Vi bedömer inte att det finns någon risk för ohälsa bland personalen, som bland annat Kommunal har gjort gällande, om LOV skulle genomföras.  

Tvärtom anser vi att personalen har mycket att vinna på denna förändring. Reformen kommer att medverka till att jobben inom vården och hemtjänsten blir mer eftertraktade, jobbens status höjs och kanske även lönerna. Dessutom är det ju roligare att arbeta med och för brukare som är nöjda med att ha fått vara med och välja vilken som ska hjälpa till med sina olika vardagsbestyr. 

Vi är övertygade om att företagandet i kommunen får en skjuts framåt, med hjälp av den nya lagen. Fler kommer att få möjlighet att starta eget inom vård och omsorg, kanske i kombination med annan verksamhet som hushållsnära tjänster. Det i sin tur bidrar till en ökad tillväxt och fler arbetstillfällen. Något som vi alla i Krokoms kommun har nytta och glädje av.  

Införandet av valfrihetslagen LOV kommer att innebära mycket positivt för våra äldre – och för hela kommunen.

Cristine Persson (C)

Socialnämndens ordförande, Krokoms kommun

Maria Söderberg (C)

Kommunstyrelsens ordförande, Krokoms kommun

Mikaela Munck af Rosenschöld (C)

Kandidat på kommunlistan, Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons