Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårda gränsnära länsbor i Norge

Annons

Vi jämtar och härjedalingar som bor en bit bort ifrån Östersund är vana vid långa sjukresor när vi behöver specialiserad vård. För många länsbor som bor nära gränsen till Norge kan avstånden till specialistvård bli avsevärt kortare om man kan åka över gränsen till närmaste sjukhus, jämfört med att åka till Östersunds sjukhus.

Frågan om det ska vara möjligt för länsbor att söka både akut och planerad specialistvård i Norge har under många år diskuterats inom landstingspolitiken. Folkpartiet föreslog 2001 i en motion att se över möjligheten till vård över läns- och nationsgränser. Christer Siwertsson, m, kom 2007 med ett förslag att pröva gränsöverskridande hälso- och sjukvård vid Röros och Tynsets sjukhus för länsbor i västra Härjedalen. En utredning har under senaste året tittat på dessa möjligheter.

För mig och övriga politiker från Allianspartierna i landstinget är det självklart att ge patienter i Funäsdalen möjlighet att resa 8 mil till Röros eller 14 mil till Tynsets sjukhus i stället för en 20 mil lång resa till Östersunds sjukhus. Jag som satt med i utredningen såg inga konkreta hinder att prova en gränsöverskridande akut och planerad specialistvård i Norge i form av ett EU-finanserat interregprojekt. Sjukvårdspolitiken ska söka de bästa lösningarna utifrån patienternas behov av närhet och god tillgänglighet.

Kan Funäsdalsborna få vård och trygghet inom ett avstånd av 14 mil så är det inte försvarbart att som politiker förespråka en likvärdig vård 6 mil längre bort. Tyvärr är detta precis vad socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister vill göra när landstingsfullmäktige ska fatta om detta den 18 februari. Majoritetspartierna i landstinget vill inte låta länsborna i västra Härjedalen få den vård som ligger närmast. Man tvingar alla att resa till Östersunds sjukhus med motiveringen att det skulle ha negativa effekter för Östersunds sjukhus om vissa patienter skulle välja sin specialistvård utanför länet.

I tider när landstingen i Sverige äntligen har gett patienten mer makt och valfrihet vill majoriteten i Jämtlands läns landsting återgå till att sätta organisationens behov framför patienternas önskemål. Man sviker här sitt uppdrag att ge människor bästa möjliga tillgänglighet till vård.

Vi landstingspolitiker i moderaterna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna kommer att erbjuda en sjukvård som sätter patienten i centrum om vi efter valet 2010 får ta ledningen i Jämtlands läns landsting. Om vi får bestämma kommer inga Härjedalingar att tvingas till längre resor än nödvändigt när de behöver vård. Om vi får bestämma kommer specialistvård i Norge att vara en möjlighet för de patienter som önskar en 6 mil kortare resa när de är sjuka.

Kerstin Weimer

folkpartiets landstingsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons