Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står egentligen våra politiker i regionfrågan?

Sten Rentzhog uttryckte i ett debattinlägg sin bestörtning över den planerade hanteringen av regionfrågan. Jag delar hans oro och jag har tidigare på olika sätt, bland annat via medborgarförslag till kommunfullmäktige, uppmanat till en mer konstruktiv diskussion, dock utan framgång.

Annons

I den nuvarande samhällsorganisationen finns ett flertal välarvoderade politiker, som enligt min uppfattning har ansvar för att skapa insikt och delaktighet om de förändringar som planeras.

Någon konsekvensanalys tycks aldrig ha upprättats utan regionförslagen byggs på vaga förhoppningar, till och med när det gäller var residensstaden ska ligga och ekonomin för Sundsvalls sjukhus. Frågan om skatteutjämningsbidrag i den nya regionen står öppen.

Vilka argument finns kvar när sjukvårdsfrågan inte längre räknas? Är det hela bara en fråga om politisk solidaritet utan hänsyn tagen till effekter för vårt eget län?

I första hand anser jag att det är företrädare för de politiska partierna, som för länets medborgare på ett tydligt sätt ska redovisa sin syn på alternativa lösningar. Man har ju haft lång tid på sig att analysera långsiktiga konsekvenser och bedöma de för- och nackdelar som olika regionbildningar kan innebära för vårt län.

Det är för mig mindre intressant att landstings- och kommunstyrelser avger remissvar, då ledamöterna endast är valda till och med 2010. Dessutom avges då svar utan förankring bland länsmedborgarna.

Då frågan om regionbildningar så småningom kommer på riksdagens bord är det ett rimligt krav att länets riksdagsledamöter redan nu delger oss sin syn. Med hänsyn till ärendets tyngd förutsätter jag att det finns en gedigen kunskap.

I mina tidigare inlägg har jag hävdat att samverkan inom sjukvården inte förutsätter nya regionbildningar. Jag anser för övrigt att ansvaret för den mest kvalificerade sjukvården samt för kommunikationer bör åvila staten.

För att uppnå en optimal samhällsorganisation är en samordning av länets kommuner och landstinget mer brådskande och en fråga som därmed i första hand bör prioriteras.

Nils Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons