Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är borgarnas dialog i Åre?

Annons

Under hösten 2008 genomfördes en rundresa i Åre kommun för att förklara kommunens ekonomiska situation. Anledningen var att det måsta vidtas en hel del åtgärder för att komma tillrätta med kommunens ekonomi. Mötena var inte speciellt välbesökta. En trolig orsak till detta var antagligen att det inte fanns några skarpa förslag att diskutera. Dialogen uteblev. Det utlovades dock att det skull bli ytterligare möten när besparingsförslagen var framtagna. Delaktighet och kommunikation var honnörsorden från borgarnas sida.

I början av december hade ledande politiker och tjänstemän ett uppföljningsmöte efter kommunfullmäktiges novembermöte. I detta möte diskuterades fullmäktiges budgetbeslut och dess konsekvenser. Ett beslut som till viss del hade sin grund i den tidigare rundresan. Det fanns en stor enighet i att de beslut som tagits kring skolstrukturen hade medfört en hel del oro och frågor bland medborgarna. Vi i opposition efterlyste då att möten skulle ske på en gång, runt om i hela kommunen, för att samtala och informera om besluten.

Den 11 februari träffade vi representanter från fyra föreningar i Järpen tillsammans med kommunalrådet Eva Hellstrand, c, och Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Leif Nordh, m. Anledningen till träffen var flytten av högstadieeleverna från Järpen till Mörsil som beslutades 26 november 2008. En av representanterna började mötet med att säga: Äntligen!

Det är dock inte bara Järpenborna som blir berörda av dessa beslut. De flesta byar berörs på ett eller annat sätt. I Åre ska klass 4-5 flyttas till Duveds skola.

Detta påverkar både Duveds skola, Åre skola, förskoleverksamheten, måltidsverksamheten och Hamregården. I Mörsil ska det bli ett större högstadium som har rört upp starka känslor.

I Ånn ska skolan läggas ned till hösten. (Kommunen sitter dock fast i hyreskontrakt i Storlien och Ånn för nästan en halv miljon.)

Under hösten 2009 gjordes borgarna ett tappert försök till att förklara kommunens ekonomiska situation. Det verkar dock som att luften gick ur i samband med denna rundresa. Vi i oppositionen kan inte förstå varför medborgarna aldrig fick chansen till den fortsatta och utlovade dialogen. Anser borgarna i Åre kommun att dessa viktiga beslut präglats av tillräcklig delaktighet och kommunikation? Anna-Caren Sätherberg, s

Oppositionsråd

Peter Bergman, s

Vice ordförande i barn-

och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons