Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartisterna behövs i Bryssel och Strasbourg

Annons

I dag dominerar den politiska högern och som alltid vill de ge EU mer makt i EU-parlamentet. Därför behövs det fler vänsterpartister i Bryssel och Strasbourg för att EU:s inriktning ska kunna ändras.

Kritiken mot EU:s nuvarande kurs är stark. Väljarna i Frankrike, Nederländerna och Irland har i folkomröstningar röstat nej till Lissabonfördraget, som ger EU ännu mer makt. Dessa folkliga beslut måste respekteras.

Till skillnad från de borgerliga partierna och socialdemokraterna röstade Vänsterpartiet emot Lissabonfördraget i riksdagen. Lyssna på kritiken, minska EU:s makt och möjligheter att detaljstyra.

Vi är starka EU-kritiker, men bryr oss om vad som händer i EU och försöker påverka besluten aktivt och konstruktivt. När besluten handlar om att överföra mer makt till EU röstar vi nej. När vi ser en möjlighet att stärka löntagarnas eller kvinnors rättigheter eller att ta beslut som är bra för miljön är vi villiga att rösta ja och att kompromissa för att uppnå en del av det vi vill.

Vänsterpartiets ledamöter har tillhört de mest aktiva EU-parlamentarikerna, det vill vi fortsätta med. Det behövs fler ledamöter som granskar det som sker i EU kritisk och som inte automatiskt säger ja till det mesta som EU-kommissionen föreslår.

EU påverkar svensk politik vare sig vi vill eller inte. EU ställer den fria marknaden före hänsynen till miljön och konsumenter.

Ofta lyckas storföretagen påverka kommissionen och parlamentet så beslutet går deras väg. Detta vill vi ändra på, men det kräver en starkare vänster i EU.

Under den gångna mandatperioden har EU:s domstol riktat flera hårda slag mot den svenska arbetsrätten. De öppnar vägen för att arbetskraft från andra EU-länder ska kunna arbeta i Sverige utan att få ta del av våra kollektivavtal. För oss är det en huvuduppgift att ändra på detta. I valrörelsen inför EU-valet kan partierna låta lika varandra. Men det finns bara ett parti som konsekvent står för både EU-kritik och vänsterpolitik.

Eva-Britt Svensson, v

EU-parlamentariker

MonaLisa Norrman, v

Landstingsråd och EU-kandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons