Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd trenden – satsa på arbetsmiljön!

Annons

Varje vecka avlider två personer i en arbetsrelaterad olycka, Varenda månad dör byggnadsarbetare på svenska arbetsplatser.

Varje år skadar sig 30 000 anställda så allvarligt att det leder till sjukskrivning.

Nästan 4 000 ungdomar skadar sig på jobbet varje år – många får men för livet.

Regeringen har lagt ner Arbetslivsinstitutet, minskat Arbetsmiljöverkets resurser med nästan 160 miljoner kronor och strypt fackets möjligheter att genomföra aktivt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna.

Andelen arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har de senaste åren ökat dramatiskt. Värst drabbade branscher är bygg, skog och jordbruk. Statistiken säger att de största riskerna finns bland egenföretagare och mindre företag. En kraftig ökning av antalet dödsfall skedde under 2007 och för 2008, till och med oktober, låg antalet dödsfall på nästan samma nivå.

Tempot ökar ständigt i arbetslivet. Mot den bakgrunden är den bristfälliga kunskapen om arbetsmiljöfrågor- nas betydelse i framför allt de mindre företagen oroande.

För att minska antalet arbetsplatsolyckor måste arbetsmiljöverkets tillsynsfrågor prioriteras. Därför krävs det att regeringen förstärker arbetsmiljöverkets resurser. Dessutom bör den regionala skyddsombudsverksamheten stärkas och investeringarna i utbildning av skyddsombud öka.

Regeringen har minskat Arbetsmiljöverkets resurser med nästan 160 miljoner kronor vilket innebär att:

Arbetsmiljöinspektörerna beräknas minska från 400 år 2006 till 280 år 2010.

Antalet besök minskar från 40 000 inspektioner/år till knappt 30 000/år 2010.

Ett genomsnittligt företag kommer att få besök från AV vart tjugonde år.

Den borgerliga regeringen har tagit bort anslagen till funktionsutbildningar av skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.

Detta har inneburit att aktiviteten har sjunkit drastiskt. År 2006 deltog 1 146 personer i någon av LO:s arbetsmiljöutbildningar. År 2007 deltog endast 374 personer i någon av arbetsmiljöutbildningarna.

Vi måste vända trenden. Det har varit en lång, hård kamp och framgångsrik kamp för att minska antalet olyckor med dödlig utgång sedan 50-talet.

Under den socialdemokratiska regeringen ökade anslagen väsentligt till Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet för att klara en bra arbetsmiljö, denna satsning bryts nu på ett hårdhänt sätt av den borgerliga regeringen.

Jag vill /kräver:

att Arbetsmiljöverkets tillsynsfrågor prioriteras upp och ges förstärkta resurser.

att den regionala skyddsombudsverksamheten finansieras med statliga medel och

att statliga medel även fortsättningsvis investeras i utbildning av skyddsombud.

Gunnar Sandberg, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons