Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vinnner vi på politikernas resor?

Annons

Som många noterat har Jämtlands läns landstings resande åter varit på tapeten. Landstingets fullmäktigeordförande Hans Lundqvist (S) m ed flera har gjort en rad uppmärksammade resor på kontinenten på senare tid.

Det mest anmärkningsvärda i sammanhanget är att ett antal ordföranden själva har rätt att besluta om sina resor runt om i världen. Man häpnar över de regler som tydligen har gällt, detta är inget annat än en stor skandal. Reglerna för ovan nämnda resor ska förhoppningsvis nu ändras och detta är inte en dag för tidigt. Att dessutom Lundqvists fru följde med och att han inte kunde fylla i reseräkningen på rätt sätt är också anmärkningsvärt. Nog bör förtroendevalda i denna ställning känna till vad som gäller.

Om Lundqvist haft för uppsåt att landstinget skulle betala för hustruns kostnader låter jag vara osagt. Hur som helst har reseräkningen varit otydlig och föranlett många frågetecken.

Christer Siwertsson (M) har tidigare i landstingsfullmäktige lagt en motion om att resor av detta slag ska ha nytta och ett syfte som ska redovisas, men motionen har otroligt nog avslagits. Detta är häpnadsväckande och säger en hel del om attityden till resandet. Motionen kommer åter att aktualiseras och då borde det vara givet att den godkänns.

Man kan verkligen fråga sig vad nyttan med dessa resor är för oss länsinnevånare. Vårt landsting har under många år brottats med en dålig ekonomi och de anställda sliter verkligen i sitt anletes svett. Då är det inte rimligt med resor av detta slag. Jag är inte emot resande i sig men det ska verkligen gagna vårt län på ett påtagligt sätt för att det ska vara berättigat.

Nu står snart en längre resa för dörren. I november åker sex personer på landstingets bekostnad till Azorerna (Portugal) där man ska delta i lobbyorganisationen Assembly of European Regions (AER) generalförsamling dit landstinget är anslutet. Till detta är bara att konstatera, till vilken nytta?

Undertecknad tillsammans med flera förde under 2004-05 en debatt om landstingets internationella resande som då var mycket omfattande. Bland annat resor för AER runt om i världen, exempelvis Australien. Något svar om nyttan har ännu ej getts. Uppenbarligen har det internationella resandet fortsatt i stor omfattning. Vad är mervärdet av dessa utflykter. Samtidigt behöver landstinget nu spara 27 miljoner kronor!

Nu gäller att landstingsfullmäktige ser över allt resande i fortsättningen. Resandet måste vara till gagn för oss i länet. Många resor kan uppfattas som nöjesresor och detta är vi många som betackar oss för.

Rolf G. Swedbergh, Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons