Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör Maud Olofsson för länet?

/

Annons

Nyligen lämnade jag en skriftlig fråga till näringsminister Maud Olofsson (C) om vad hon tänker göra för att utvecklingen i Jämtlands län ska vända i en positiv riktning. Bakgrunden till min fråga är att situationen i länet är allvarlig.

Befolkningen minskade enligt den senaste statistiken med 381 personer. Antalet invånare minskade i alla länets kommuner med Krokom som det enda undantaget.

Att folk flyttar beror naturligtvis på att det inte finns jobb i Jämtland. Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten för män ökat med nästan 80 procent sedan juli förra året till samma tidpunkt i år. För kvinnornas del närmar sig ökningen 60 procent. Också ungdomarna har drabbats av arbetslöshet i motsvarande grad.

Regeringen försvarar sig med att den inte kan rå för en internationell finanskris. Nej, det kan den inte. Men regeringen kan göra mycket för att dämpa lågkonjunkturens verkningar. I stället har den borgerliga regeringen fattat en lång rad beslut som har varit direkt riktade mot vårt län.

Den har höjt arbetsgivaravgiften för småföretagen. Pengarna till arbetsmarknadsutbildning och kommunal vuxenutbildning har minskat kraftigt. Anslagen till Mittuniversitet har skurits ned. Den har ändrat reglerna för den kommunala skatteutjämningen, vilket innebar att Jämtlands län förlorade 40 miljoner till vården och omsorgen.

Den socialdemokratiska regeringen investerade i ett antal nya statliga arbetstillfällen i Östersund efter nedläggning av regementet. Den borgerliga regeringen har gjort tvärt om. Den har flyttat statliga jobb bort från länet.

Arbetslivsinstitutet är nedlagt. Glesbygdsverket, ITPS och delar av Nutek har slagits samman, vilket innebär färre jobb. Länsrätten och länsstyrelsens sociala tillsyn flyttar från länet och Frösöhemmet ska läggas ner.

Vad jag inte visste, när jag skrev min fråga, var att regeringen samma stund beslutade på sitt sammanträde att flytta ytterligare ersättningsjobb från länet.

Statens institut för kommunikationsanalys läggs ned. Man bildar en ny myndighet som ska ha sitt huvudkontor i Stockholm och enligt regeringens löfte några jobb kvar i Östersund. Vem kan lita på det?

Min fråga till vår centerpartistiske näringsminister är befogad. Vad tänker hon göra?

Berit Andnor (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons