Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utförsäkrad – vad säger länets allians?

Annons

I alliansens Sverige är det inte sjukdomsbilden eller en läkare som bedömer om man är frisk. Nej då, det fixar regeringen lätt som en plätt. Med början från årsskiftet så kommer till att börja med mellan 54–56000 personer att kastas ur sjukförsäkringen. Ur ett länsperspektiv så drabbas i Jämtlands län någonstans mellan 700–900 personer.

Vad händer då med dessa medborgare. Ja, de som hängde med i svängarna fick 14 dagar på sig under oktober att återupprätta ett a-kasse-medlemskap som alliansen sett till att fyrdubbla i kostnad. De som hann med detta och har råd står sedan inför nya utmaningar.

Med början från 1 januari, 2010 så blir de omgående friskskrivna och mister sin sjukpenning och/eller ej tidsbestämda sjukersättning. Då är det bara att gå till arbetsförmedlingen för nästa kalldusch. Om du ska kunna komma in i a-kassesystemet så sker en nyprövning. Detta trots att man hamnar rakt in i aktivitetsgarantin med 65 procent av sin gamla lön.

Vad är då den gamla lönen och hur ska jag få tag i arbetsgvareintyg om jag inte varit förutseende att spara detta i åratal. Har jag otur så har min gamla arbetsgivare gått i konkurs, lagt ner eller kanske till och med själv gått ur tiden.

Nu har det gått två veckor och om den friskskrivne har fått tag i alla papper så ska de skickas in till a-kassan som ska göra en bedömning av ärendet och om personen är ersättningsberättigad. Nu kommer postgång att späda på tiden med ungefär två veckor till innan ärendet kan prövas.

Med den handläggningstid som gäller just nu innan dessa tusentals människor ramlar in med allt annat än enkla handläggningar så är det sannolikt att det kommer att passera ungefär 3 månader från det att sjukpenning respektive sjukersättning dras in och till det att den friskskrivna kanske får a-kassa.

Under denna tid så ska arbetsförmedlingen under 90 dagar göra en utredning angående om den som alliansregeringen så oväntat påstår har blivit frisk eller om läkaren ändå hade rätt när han ordinerade sjukskrivning.

Det är bara att konstatera en sak. Det gäller att ha en rejäl buffert att leva på som sjukskriven ursäkta vi menar naturligtvis friskskriven i alliansens Sverige.

Har kanske länets allianspolitiker i riksdagen någon åsikt i frågan eller är den för bevärlig?.

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Roger Johansson

GS Facket avd 14 Mellannorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons