Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranstopp handlar om överlevnad

I folkomröstningen 1980 röstade svenska folket för en avveckling av kärnkraften. Nu, nästan trettio år senare står vi inte bara inför ett hot om utbyggd kärnkraft, utan också om en hänsynslös exploatering av vår natur genom uranbrytning.

Annons

Den statliga myndigheten Bergstaten ger i tysthet undersökningstillstånd till utländska bolag som vill provborra efter uran, berörda markägare kan bara se på när borrhål efter borrhål perforerar deras mark.

Trots att kommunerna i Jämtland enhälligt säger nej till uranbrytning, och kommer att använda sitt kommunala veto när det gäller brytning, så är intresset stort från prospekteringsbolagen att fortsätta att leta uran i Jämtland. Det är uppenbart att ett hot från en liten kommun i Norrlands inland inte väger tungt för dessa företag, man räknar kallt med att ändå få starta gruvor.

För Mawson, Aura energy med flera är det bara en fråga om pengar, för oss som bor här är det en fråga om överlevnad. Bolagen lockar med hundratals arbetstillfällen i kommuner där det verkligen behövs jobb, men vad är de jobben värda när vårt grundvatten är förgiftat och vår jordbruksmark förstörd?

Nej, vi måste sluta att leva som om vi är den sista generationen på jorden, och börja ta ansvar för vår framtid. Vi, här i Jämtland, har tagit vårt ansvar länge, nu är det upp till riksdag och regering att ta sitt.

Så länge det inte är förbjudet att bryta uran i Sverige så kommer utländska bolag att fortsätta att söka lyckan på våra marker. Vi förväntar oss nu av länets riksdagsledamöter att de sätter press på riksdag och regering och kräver ett förbud mot uranbrytning, det är det enda som hjälper på lång sikt. På kort sikt ska kommuner ha vetorätt redan när det gäller prospektering, något som Miljöpartiet har motionerat om i riksdagen, men inte fått gehör för.

Detta är inte en partipolitisk fråga, utan en överlevnadsfråga, så gå samman över partigränserna och jobba för en hållbar framtid för kommande generationer. Satsa på förnybar energi, en oändlig resurs som kan ersätta både kärnkraft och fossil energi.

Karin Thomasson, Anna Hildebrand, Sonja Wredendahl, Bosse Säll, Karin Österberg, Owen Laws, Amanda Henriksson

Miljöpartister i länet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons