Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranpopulism i oppositionen

/
  • Det räcker inte med vind- och vattenkraft. Vi behöver kärnkraft. Kortsiktig rödgrön populism i kärnkraftsfrågan är förödande för Sverige som nation, anser Ola Sundell.Foto Henrik flygareJanerik henriksson/scanpix

I sin iver att exploatera en känslig fråga har oppositionen nu lagt korten på borden vad gäller energipolitiken.

Annons

Konsten att göra mycket väsen för ingenting har fått en ny innebörd den gångna veckan. Vi kan vänta oss en ansvarslös klimatpopulism i valrörelsen från S, V och MP.

Vänstersidan har inbördes tävlat i hur många gånger man kan säga att man är emot uranbrytning. Men man blottar i nästa andetag en tydlig förskjutning i energifrågan. Oppositionens utspel signalerar en definitiv avvecklingslinje som äventyrar vår framtida energiförsörjning. MP har tagit kommandot i den rödgröna energipolitiken.

Statsministerns uttalande i Umeå om uranbrytning har på intet sätt ändrat Moderaternas politik vad gäller det kommunala vetot. Det finns inget nytt under solen vad gäller vår hållning i frågan. Grunden i vår energipolitik är den historiska överenskommelse som samtliga allianspartier ställde sig bakom i våras. Att långsiktigt sätta ramarna för vår energiförsörjning är avgörande för att säkra vår industri i ett redan utsatt läge med svåra ekonomiska utmaningar.

Alliansens energiöverenskommelse är unik. Sverige behöver en långsiktigt ansvarstagande energipolitik som vilar på flera ben. Vi ska kraftigt bygga ut förnybara energislag som vattenkraft, vindkraft och biobränslen. Regeringens målsättning är att andelen förnybart av Sveriges elkraftsproduktion ska uppgå till 50 procent år 2020.

Utbyggnad av energikällor såsom vindkraft kommer att utgöra en stor del i planen. I Jämtland syns detta inte minst med massiva investeringsprogram på flera håll. Samtidigt behöver vi kärnkraften för att fullt ut klara klimatomställningen, jobben och välfärden. Man får inte glömma att kärnkraften står för nära hälften av den svenska energiproduktionen. Att vi långsiktigt ger besked om att vi vill behålla kärnkraften som ett av flera energiben är avgörande för att säkra klimatomställningen.

Socialdemokraternas energipolitiske talesman Tomas Eneroth gav tidigare besked i kärnkraftsfrågan. Han menar att det nu står två tydliga alternativ i svensk energipolitik. Regeringen står för en långsiktigt ansvarsfull energipolitik som värnar vår energiintensiva basindustri och vår omställning från fossila bränslen till ren el.

Oppositionen går på avvecklingslinjen och bortser från vår basindustris energiberoende. Kortsiktig rödgrön populism i kärnkraftsfrågan är förödande för Sverige som nation.

Ola Sundell (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons