Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranbrytning hotar länet

/

Annons

Kommunerna kan bistå markägarna med skrivhjälp, om de vill överklaga Bergstatens undersöknings- och provborrningstillstånd till projekteringsbolagen som söker uran. Skara kommun hjälper markägarna mot prospekteringsbolagen när kommunens och markägarnas intressen sammanfaller.

Kommunen ansvarar för miljön, vattentäkter, samhällsplanering och utveckling, men motarbetas av Bergsstaten som beviljar uranprospekteringsbolagen undersökningstillstånd utan att höra med kommunen. I Jämtland överklagar kommunerna som regel Bergsstatens undersökningstillstånd, men får inte gehör för sin klagan i Länsrätten, eftersom kommunen inte är markägare och gällande minerallag är skriven för att gynna gruvbolagen och inte gör åtskillnad på uran och andra mineraler.

Markägare, grannar, övriga boende och näringsidkare, samt alla som är verksamma i föreningar och organisationer är rättslösa mot prospekteringsbolagen. Endast om markägaren får en arbetsplan på borrningen och överklagar den, har bolaget avstått från provborrning för att slippa bråk.

Men många markägare tycker att det är svårt att överklaga, så därför behöver markägaren kommunens stöd som vid annan konsumentvägledning.

Så få provborrningar efter uran som möjligt kan kommunen endast uppnå genom att bistå markägaren. Det är osäkert med gällande lagstiftning om kommunen kan stoppa ett pilotprojekt eftersom det kommunala vetot endast gäller uranbrytning och inte prospektering.

Hotet om kommande uranbrytning kan stoppa investeringar i bostäder och satsningar på jord, skog, vattenbruk och trädgård samt minska intresset för fiske, jakt, friluftsliv och besöksnäringar i bygden. Vilket innebär färre arbetstillfällen.

Vid ansökan om provborrning uppger bolagen andra mineraler som t ex koppar, vanadin, molybden och nickel, som förstahands intresse i stället för att uran. För att markägare och allmänheten skall få insyn i omfattningen av provborrningstillståndet måste man ringa Bergsstaten eller kolla på nätet. Minerallag (1191: 45) 1 kap Inledande bestämmelser osv.

Oavsett vilket mineral som man vill utvinna i urberg och alunskiffer så återstår stora mängder restprodukter som lakas ut av vatten när stenen krossats.

Ca 30 procent uran blir kvar i lakresterna och avger radium och andra sönderfallsprodukter som skadar allt liv genom att det orsakar genetiska skador. Lokalbefolkningen har skadats i andra länder vid liknande gruvbrytningar.

Vi har ett folkomröstningsbeslut att kärnkraften skall avvecklas. 50 procent av det uran som nu bränns i svenska kärnkraftverk kommer från skrotade kärnvapen. Endast 6 procent av världens energiförbrukning kommer från kärnkraft så det är finns inget skäl för oss att tro att kärnkraft minskar luftföroreningarna. Planerna på urangruvor minskar investerarnas intresse för ny teknik och hållbar utveckling med förnyelsebar energi.

Anrikningen av uranet görs i kärnvapenländerna och Sverige skall inte bidra med uran till atombomber och utarmat uran som skadat soldater och civila i

Afghanistan och Irak och som lokalt orsakar genetiska skador i 800 år.

Eivor Nordman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons