Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmuntra nya företag i länet

/

Annons

De senaste åren har visat en väldigt negativ trend i Jämtlands län och Norrlands inland, de stora företagen och industrierna tappar sitt tidigare stabila fotfäste. Flextronics är borta från Östersund, Jämtlamell har nästan försvunnit, Byggelit i Lit försvann men återuppstod i ett mindre format. Det här är allvarliga frågor som måste belysas, eftersom de på sikt berör hela länets framtid.

Flera jämtländska kommuner bärs upp av en eller två större industrier, bland annat inom trävarubranschen, som haft ett väldigt starkt fäste och en stark tradition i Jämtland men som snart inte längre är en självklarhet. Många klarar inte konkurrensen från kusten och söderifrån, andra blir uppköpta, ibland enbart för att avvecklas. Även konkurrensen om råvaran bland träindustrierna blir allt större och små entreprenörer får allt svårare att få ta del av virket. Verkligheten i Jämtlands län förändras, stora traditionella arbetsgivare försvinner, att man ens tänkt tanken att de skulle bestå för alltid är naivt men är det inte så de flesta ändå har tänkt? Företag på randen till konkurs förväntades resa sig och man tog inte så allvarligt på det, från något håll.

Jämtland måste bli ett attraktivare län att bilda och driva företag i, som det är nu med krångliga regler och skyhög kommunalskatt så drar vi inte hit jobben, vi skrämmer bort dem. De stora industrierna sviker oss i inlandet och vi måste ställa oss frågan vad vi ska ha för bärande näringsliv i framtiden, för har vi inte det så kommer vi inte att kunna få folk i sysselsättning, får vi inte folk i sysselsättning så drivs de till utanförskap och arbetslöshet, de bristande skatteintäkterna från företag och arbete skulle definitivt trissa upp kommunalskatterna ännu mera vilket vore förödande för ett län som redan har bland världens högsta skattetryck. Jobben och företagandet förblir en ödesfråga för Jämtland om vi vill fortsätta vara ett rikt och framgångsrikt län. Konkurrensen från övriga Sverige, Europa och världen är mer påtaglig än någonsin och om det inte sker en direktaktion snart för att rädda de företag som finns och på allvar stimulera bildandet av nya så kommer länet successivt att möta en allt mörkare framtid. Det är dags att se framåt och lösa dagens företagsproblem med moderna lösningar. Byggelit, Jämtlamell och Flextronics är bevis nog på att ingenting varar för alltid.

Moderata Ungdoms-förbundet Jämtland

Joel Nordkvist, Distriktsordförande, Amanda Sahlin, 1:a Vice Distriktsordförande, Jon Halvarsson,

2:a Vice Distriktsordförande,

Märta Gustafsson och Linus Kimselius, styrelseledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons