Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga måste ha bostäder

För några dagar sedan avslutade Socialdemokraterna sin jobbkongress, vilken har handlat om att forma en politik för att möta de stora utmaningar vårt land står inför.

Annons

En av många utmaningar är bostadspolitiken som är en central del i den generella välfärdspolitiken och skapar förutsättningar för en fungerande arbetsmarknad. Därför har Socialdemokraterna beslutat att bostadsbristen ska byggas bort. Ungdomar och studenter måste ha någonstans att bo.

Det är dags för ett förnyat statligt investeringsstöd för att bygga miljövänliga hyresbostäder med låga hyror och studentlägenheter. Det finns också ett stort upprustnings och renoveringsbehov i det befintliga bostadsbeståndet inom ramen för miljonprogrammet där ca 300000 lägenheter behöver rustas.

Socialdemokraterna föreslår ett ROT-avdrag och en bred satsning på energieffektiviseringar samt en rättvisare fastighetsskatt. Bostadsbristen är i dag inte bara en storstadsfråga. Den råder också i Östersund och det finns en stor efterfrågan på bostäder även i byar inom Krokom och Strömsunds kommun.

I dag ligger produktionskostnaden på vissa ställen runt 16000 kronor per kvadratmeter och säljs för 60000 kronor per kvadratmeter, vilket är orimligt. Under det borgerliga regeringsinnehavet har bostadsmarknaden successivt försämrats. Orsakerna är till stor del en avvecklad bostadspolitik och ett uteblivet statligt ansvarstagande.

Ett tecken på minskat bostadsbyggande är siffror från SCB. Första halvåret 2009 påbörjades 6650 lägenheter – en minskning med 45 procent jämfört med samma tid 2008 och en minskning med 10 000 lägenheter jämfört med samma period 2006. Volymen i antal nysproducerade bostäder för att möta efterfrågan borde ligga på 34 000 lägenheter per år.

Om vi inte bygger fler bostäder än vi gör i dag måste varje bostad hålla i 300 år. Jag ställde en fråga till minister Mats Odell där jag undrade vad han tänker göra åt bostadssituationen med anledning av ett kraftigt minskat byggande.

Odell svarade att han ser annorlunda på utvecklingen och skyller på förra regeringens olika produktionsstöd som ett resultat av dagens låga bostadsbyggande men att det kommer att vända nästa år.

Att det kommer att vända det är jag övertygad om men vi kanske får vänta till efter valet den 19 september 2010.

(S), Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons