Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kräver ett bra klimatavtal

Annons

Öppet brev till Statsminister Fredrik Reinfeldt: Maldivernas president tar steget, följer du efter? För ett tag sedan höll president Nasheed av Maldiverna ett oerhört tal. Ett tal jag hoppas att Fredrik Reinfeldt snart kan hålla för Sveriges och EU:s del med liknande innebörd. Klimatförändringarna är inget abstrakt hot utan en reell fara för överlevnad. Att medeltemperaturen höjs med max två grader till 2050, som det ofta talas om, kommer ändå att förgöra Maldiverna, korallreven och smälta Grönlands is.

Dessa ord uttrycker presidenten, dessutom står hela forskarkåren samt hela det civila samhället bakom. Det låga målet om max två graders höjning saknar dessutom för tillfället plan och finansiering för koldioxidutsläppsminskningar.

Vi är engagerade i Fältbiologerna, Sveriges största miljö- och naturförening för ungdomar. Fältbiologerna kommer att vara ett hundratal på plats i Köpenhamn, både för att delta på mötet och för att sätta press genom demonstrationer och aktioner på Köpenhamns gator.

Under COP15 i Köpenhamn kommer fler än 700 ungdomar närvara och vi har alla ett gemensamt mål. Ett rättvist, ambitiöst och bindande klimatavtal. Något annat kan inte accepteras. Detta menar också Maldivernas president som i sitt tal bl.a vill ena utvecklingsländer för att som svagaste gruppen gå i bräschen för starkare mål och seriösa förhandlingar. Nasheed menar då att rika länder inte längre har någon ursäkt för att inte handla.Han har en poäng, men vi menar att väst/nord redan nu saknar ursäkter. Vi har inget annat än ansvar och skuld och vi lever inte upp till det. Det är få länder som visar moraliskt ledarskap i klimatpolitiken. Sverige och EU är idag inte ett av de fåtal länder.

Förhandlingarna i Köpenhamn i december kommer förmodligen och tråkigt nog innehålla kraftmätningar, mer eller mindre oheliga allianser och behandlas som vilken annan internationell fråga som helst. Klimatförändringarna är ett faktum och Nasheed liksom vi fältbiologer menar att Moder Jord inte kan förhandlas med. Vår planet har vissa gränser för vad naturen tål och det är uppenbart att vi lever bortom dessa gränser.

Det handlar om liv och det handlar om vår gemensamma jord. Maldiverna går först, stödda och påhejade av världens unga miljörörelse, och kommer inte skriva under ett självmordsavtal, varken i Köpenhamn eller någon annanstans. Låt det i stället bli ett överlevnadsavtal. Vi står eller faller tillsammans. Låt oss därför stå, överleva och leva tillsammans.Forskare säger att koldioxidnivåerna i atmosfären måste under 350 ppm. Fredrik Reinfeldt, vi manar dig att anta detta som absolut mål och var seriös och generös med finansiering när det gäller anpassningslösningar och koldioxidutsläppsminskning. Maldivernas president Nasheed lovar i sitt tal att de inte låter sig dö tigande.

Fältbiologerna lovar att världens unga inte stillasittande kommer acceptera ett ihåligt klimatavtal. Vi lovar att världens unga kommer fylla sina lungor och låta det bli ett väldigt ljud om världens makthavare låter egna intressen gå före människors och vår gemensamma planets liv.


Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons