Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uittos syn på apoteksmonopolet

I en debattartikel i onsdagens LT ondgör sig Robert Uitto (S) över delar av alliansregeringens arbete med att förnya och förbättra för landets innevånare och skapa möjligheter för fler att driva egna företag.

Annons

 Bland annat så gillar inte Uitto att regeringen beslutat och just nu genomför en avveckling av apoteksmonopolet.

Han påstår att det kan bli sämre tillgång till apotek när monopolet nu tas bort. Man skulle ju kunna tro att Uitto, som heltids-landstingsråd, håller sig informerad om hur det är i andra länder, främst då inom sjukvård och näraliggande branscher. I det här fallet apoteken. Vi behöver bara gå till grannländerna Norge, Danmark och Island som avskaffade sina apoteksmonopol för 5-6 år sedan. I Norge tillkom 5 300 apotek och i Danmark över 1 000 nya. Samtidigt blev det generösare öppettider och framförallt på Island sjönk priserna. Jag har svårt att inse problemet om människor även i Sverige snart kan köpa sina huvudvärkstabletter och hostmediciner i sin mataffär.

Sanningen är ju att det i dag bara är Kuba, Nord-Korea och Sverige som har kvar apoteksmonopol. Jag tycker inte att dessa två länder är några föredömen för Sverige. Kanske Robert Uitto tycker det? Uitto kanske innerst inne är en riktig radikal socialist? Men han är som tur rätt ensammen om vilja behålla/införa monopol. Till och med i sitt eget parti, då socialdemokraterna på sin kongress i helgen, beslutade att inte återinföra apoteksmonopolet – om de (mot förmodan) skulle vinna valet 2010. Så vad gäller Robert Uitto – dina röda monopoldrömmar eller kongressens beslut?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons