Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turordningen hindrar unga

Annons

Unga människor far illa på arbetsmarknaden. Vi märker det tydligt i länet med mer än tusen arbetslösa ungdomar. Att turordningsreglerna såväl som utbildningsväsendets tillkortakommanden samt de höga ingångslönerna är starkt bidragande orsaker till detta kan inte nog understrykas. Det är mycket positivt att detta nu har fått gehör hos allt fler aktörer.

Turordningsreglerna skapar nämligen uppenbara problem för landets unga. Ett tydligt exempel på detta är att arbetslöshetsrisken för tillsvidareanställda unga är två-tre gånger högre än för deras äldre kollegor. Dessutom hamnar många i en karusell av tillfälliga jobb och kortare arbetslöshetsperioder.

Svenskt Näringsliv har länge påtalat detta, kunnat visa på tydliga praktiska exempel på problemet och vi har dessutom ett brett stöd i forskningen.

OECD betonar i sin nyligen publicerade rapport att Sverige behöver komma tillrätta med anställningsskyddets begränsningar och inlåsning, genom att lätta på reglerna kring de fasta anställningarna. Det skulle minska risken för ökad långtidsarbetslöshet och underlätta för människor med problem på arbetsmarknaden.

Innan OECD så var det den franske professorn Pierre Cahuc som kritiserade det svenska regelverket. Cahuc menar att turordningsreglerna försvårar för bland annat unga, samtidigt som det inte alls inger den trygghet som arbetstagarna efterfrågar, och förespråkar ett system där kompetensen blir avgörande.

Nu har Svenskt Näringsliv tillsammans med LO och PTK bildat arbetsgrupper vars uppgift är att syna konsekvenserna av turordningsreglerna. Men parterna kan inte stå ensamma i arbetet om att försöka förbättra arbetsmarknadens funktionssätt, också politikerna måste visa förståelse och öppenhet inför problemen.

I vårt län kan vi genom Näringslivets Upprop se att många gärna ger unga praktikanställningar. Det måste därför tas politiska beslut som gör att det blir enklare för företagare att även kunna ge unga permanenta jobb.

Lisbeth Godin Jonasson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons