Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggare med Alliansen

Är det verkligen någon idé att polisanmäla något nuförtiden? Den frågan ställde sig 17-årige Filip. Han blev misshandlad i februari i år på väg hem från en privat fest.

Annons

Förlorade nästan all hörsel på höger öra, fick en bestående värk i huvud och nacke och koncentrationssvårigheter.

Men trots att anmälan togs upp och vittnen förhördes direkt efter misshandeln hade Filip fortfarande inte hört från polisen till sommaren. I hopp om att få hjälp vände han sig i stället till JO.

Tyvärr är Filips historia inte unik. Berättelserna om en utdragen väntan på att rättvisa ska skipas är inte ovanliga i Sverige. Det innebär ofta en plågsam tid fylld av oro både för offret, men också för vittnen och för den som är tilltalad. Därför har Alliansen lagt ner stora resurser på att stärka rättsväsendet under mandatperioden.

Med de satsningar som kom i höstbudgeten har anslagen sammantaget höjts med 5 miljarder och dessutom har engångssatsningar på nära 2, 5 miljarder gjorts. Det är den mest omfattande upprustningen som gjorts av den svenska rättsapparaten.

Men enbart resursförstärkningar räcker inte för att säkerställa ett effektivt rättsväsende. Det är viktigt att vi ser till att skattebetalarnas tillförda medel används på bästa möjliga sätt. Resursförstärkningarna kompletteras därför bland annat med en omfattande effektivitetsöversyn av rättsväsendet.

Även om det tar tid att se konkreta resultat av den förändrade politiken har vissa satsningar redan fått genomslag. Alliansens vallöfte om 3 000 fler poliser till 2010 kommer att uppfyllas. Det leder inte bara till att fler brott kan klaras upp. Fler synliga poliser har också en brottsförebyggande effekt och ökar tryggheten för medborgarna. Statistiken över uppklarade brott pekar redan åt rätt håll. Antalet brott där en gärningsman bands till brottet ökade med åtta procent år 2008 jämfört med föregående år.

Ett väl fungerande rättsväsende är kärnan i en demokrati. Ingen ska behöva känna sig övergiven av samhället såsom 17-årige Filip gjort. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i. Därför är det viktigt att upprustningen och effektiviseringen av rättsväsendet fortsätter.

Krister Hammarberg (M), ledamot i justitieutskottet
Margareta B Kjellin (M), riksdagsledamot för Gävleborg
Ola Sundell (M), riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons