Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre frågor till Sahlin inför EU-debatten

Annons

I morgon sänds EU-valets första direktsända partiledardebatt. Riksdagspartiernas sju ledare debatterar Europafrågor i SVT:s samhällsprogram ”Agenda”.

Mycket står på spel inför valet. Europa genomgår en djup ekonomisk kris där hot om protektionism ekar i medlemsländernas maktkorridorer. Den världskände finansmannen George Soros har varnat för att EU som konstruktion i grunden kan förändras som följd av krisen.

Samtidigt fortsätter maffiagrupper att gäcka polisen i hela EU. Den organiserade brottslighetens ondaste ansikten, narkotikahandel och trafficking, består.

Krisen och maffian har framförallt en sak gemensamt: båda problemen kräver en samordnad EU-politik för att motverkas.

I Agenda kommer Mona Sahlin sin vana trogen att blanda in inrikespolitiska jokrar i EU-kortleken. Hon kommer att beskriva regeringen som ”passiv”, trots att vår expansiva finanspolitik ligger i topp bland OECD-länderna. Hon kommer att nämna ungdomsarbetslösheten, trots att nuvarande nivå är exakt densamma som under Persson-eran.

Skillnaden är att socialdemokraterna regerade under brinnande högkonjunktur och inte under kristider då ledarskapet ytterst sätts på prov.

Efter att Sahlin har uttryckt sina sedvanliga one-liners vill jag ha svar på tre konkreta frågor:

Hur ska hennes kompis Marita Ulvskog öka den internationella samverkan för att motverka den ekonomiska krisen när hon representerar socialdemokraternas mest protektionistiska falang?

Finns det en tyst överenskommelse, eller annan kompromiss, med Lars Ohly, v, och Peter Eriksson, mp, om att driva vissa frågor i Bryssel och Strasbourg som påverkar Sveriges medlemskap? Om svaret är ja, vilka?

Hur vill socialdemokraterna bekämpa den internationella grova brottsligheten, inklusive trafficking, när de konsekvent har tvekat till utökat polissamarbete och undviker hårdare tag mot maffian?

Moderaternas linje är klar och tydlig. Globala problem kräver internationella lösningar.

Den ekonomiska krisen kräver ett tydligt europeiskt ledarskap som samlar de 27 medlemsländerna bakom en samlad ekonomisk politik. Vi vill därtill främja en öppen tjänstemarknad, lätta på handelshinder och motverka protektionistiska undertoner. Ett enat Europa går starkare ur krisen.

För att vinna kriget mot maffian krävs samordning och resoluta åtgärder bland EU:s polismyndigheter.

Moderaterna vill framförallt stötta polisen i Östeuropeiska medlemsstater, som ofta är transitländer för knarksmuggling och människohandel. Vi vill också ta ledartröjan och lyfta vår framgångsrika anti-traffickning strategi som den svenska polisen har statuerat under mandatperioden.  

Ytterst kommer dock söndagens debatt att handla om vilket alternativ som representerar ett ansvarsfullt europeiskt ledarskap. Ett pragmatiskt parti som ser EU:s grundläggande värde har goda förutsättningar att sätta en framåtblickande agenda för samtliga medlemsländer, samtidigt som Sveriges intressen värnas. Titta på Agenda i morgon och rösta den 7 juni.

Ola Sundell, m

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons