Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsatser smygs in även i ”nyttig mat”

Jag vill kunna gå in i vilken mataffär som helst i Sverige och veta att det jag köper består av råvaror av hög kvalitet. Jag vill också vara säker på att maten ska göra sitt syfte genom att mätta och vara hälsosam.

Annons

Jag vill kunna köpa enkel och sund mat som jag vet är bra för min kropp. Detta kan verka som självklarheter men tyvärr är det inte det i dagsläget då många konstgjorda ämnen tillsätts i maten.

Ett exempel som tydligt belyser området finns i boken ”Äkta vara” av Mats-Eric Nilsson. Här granskar han innehållet i den mat som en ”normalperson” stoppar i sig under en dag. Personen som han valt att kalla Nina vill äta nyttig mat och äter därför en del varor med nyckelhål- och svenskt sigillmärkning. Till frukost åt Nina fullkornsbröd med skinka och lättmjukost, müsli.

Under dagens fikapauser åts vetebröd och någon godisbit. Till lunch och middag åt hon färdiglagad baguette med kyckling och köpt fiskgratäng. Detta verkar vid första anblick som en relativt hälsosam livsföring. Men författaren granskar sedan vilka tillsatser som maten innehöll.

Ämnen som Nina fick i sig var: E325, E331, E621, E301, E300, E333, E471 och så vidare.

Totalt fanns 84 olika tillsatser så som smak- och färgämnen, konserveringsmedel och stabiliseringsmedel. Frågan är om dessa ämnen är skadliga för oss? Forskare vet inte säkert vilka ämnen som är farliga och hur starkt de påverkar oss. Ett exempel där forskare är oense är det surhetsreglerande ämnet E285, som förbjudits i USA men är fortfarande är tillåten i Sverige.

Ämnet E123 som används som färgämne i mat anses av det amerikanska livsmedelsverkat kunna orsaka cancer. Detta används i dag i EU i olika spritsorter. Listan på ämnen som kan vara skadliga är lång och jag anser att något måste göras för en bättre mat och folkhälsa.

Jag vill att de svenska matkedjorna gör en stor förändring.

Jag vill kunna köpa hälsosam mat av bra kvalitet gjord på råvaror av hög kvalitet. Maten ska vara fri från kemiska tillsatser och vara odlad utan bekämpningsmedel.

Jag efterfrågar matkedjor och producenter där chefer och anställda känner ansvar och glädje i att hålla människor friska genom bra mat.

Peter Wickström

Hovmansbygd,

student på Birka FHSK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons