Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar majoriteten ansvar för vården?

Robert Uitto (S) försöker flytta ansvaret för ledningsproblemen i Jämtlands läns landsting till den borgerliga alliansen i allmänhet, och till mig i synnerhet.

Annons

I en nyhetsartikel säger Uitto att inget blir bättre i länet för att alliansen inte tar sitt ansvar. En mycket märklig ståndpunkt.

Uitto styr tillsammans med S, V och MP Jämtlands läns landsting. Det är den majoritet som inte ville återremittera delårsbokslutet i landstinget för åtgärder när alliansen föreslog detta i september.

Det är den majoritet som passivt tittat på när landstingets högsta tjänstemannaledning inte agerat tillräckligt kraftfullt, informerat eller kommunicerat för att fullfölja de beslut som tagits för att få ekonomin i balans.

Det är också den majoritet som arbetat fram kraven för hälsovalet i länet. Krav som hämmar möjligheten för privata entreprenörer.

Uitto har rätt i att alliansen ställde upp bakom de kraven. Vi gjorde det för att vi visste att ett oenigt beslut i landstingsfullmäktige skulle bli ännu sämre för hälsovalets möjligheter och att långsiktiga spelregler är viktiga. Vi visste att Uitto redan då tyckte att hälsovalet var ”skräp” som han numer säger öppet i intervjuer.

Vad vi inte kunde tro var att verksamheten skulle använda hälsovalskriterierna för att städa i sin ekonomi och av allt att döma tar chansen att förändra hälsocentraler till filialer av ekonomiska skäl. Det ser vi nu.

Och då Robert Uitto, då tar man ansvar genom att se över kriterierna, vilket är vad alliansen nu kräver. Allt i enlighet med den uppföljningsplan som är beslutad i fullmäktige.

Vi gör det gärna i enighet och hoppas att du nu inser att kriterierna för Hälsovalet slår fel mot små hälsocentraler och vårdföretagare. Men vi anser att vi som politiker har ett ansvar mot medborgarna.

Tanken bakom hälsovalet är att skapa valmöjligheter för patienterna och utrymme för entreprenörer i vården. Den tanken måste fullföljas, och den är sannerligen inte skräp.

Landstingspolitikens uppgift är att skapa förutsättningar för människor att få bra vård i hela länet. Ett bättre konstruerat hälsoval i länet än dagens förbättrar den möjligheten. När nu Uitto efter vår uppmaning öppnar dörren för översyn av kriterierna hoppas jag verkligen att man från vänstermajoriteten den här gången tar patienter och vårdentreprenörer på allvar.

Det hade varit bättre om majoriteten lyssnat när reglerna ursprungligen utformades i stället för att ta denna långa omväg till insikt.

Det är dags att majoriteten också tar ansvar, slutar upp med retoriken och agerar!

Marianne Larm-Svensson (C)

Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons