Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ansvar för demenssjuka i Krokom

/
  • Ta ansvar för de demenssjuka som med största sannolikhet finns på Hällebo och Solbacka (bilden) och återinför demensavdelningar igen kräver debattinsändaren. Foto: Bertil Alexander

Annons

Finns det inga personer med demensproblematik på Solbacka särskilda boende i Föllinge, eller på Hällebo i Offerdal? Det vill jag att Christine Persson, centerpartistisk ordförande i socialnämnden ska besvara. Det finns inget krav från kommunen att Förenade care ska tillhandahålla demensvård i kontraktet kommunen tecknat gällande driften av Solbacka. Att Solbacka drivs av en extern utförare har jag ingen synpunkt på; det är Krokoms kommun som har det yttersta ansvaret.

Jag frågade Christine på kommunfullmäktige den 23 februari: ”Finns ett organiserat samarbete mellan det kommunala demensteamet och Förenade care?” Det kunde hon inte besvara. Jag tror att hon inte ville, för något organiserat samarbete finns inte. Detta fick jag bekräftat i ett samtal med personal i demensteamet den 1 mars.

Jag frågade också Christine: ”Har socialnämnden kunskap om ungefär hur många brukare inom särskilt boende i Krokoms kommun som lider av en demensproblematik. ”Nej, för vi är inget landsting” svarade Christine. God dag yxskaft. Då socialnämnden fattar beslut om bemanningsgrad, utan kunskap om demensproblematikens omfattning i kommunen, vill jag också att Christine svarar på varför man inte sett till att skaffa sig denna kunskap?

I Krokoms kommun finns cirka 180 personer på särskilt boende. Antal demensvårdsplatser är 20, alla förlagda vid Blomstergården i Krokom. För dessa 20 platser är bemanningsgraden högre därför att vård av demenssjuka kräver det.

Så, åter till grundfrågan: Finns det inga demenssjuka på Hällebo eller Solbacka? Det är det enda godtagbara skälet till att det inte finns avdelningar med personaltäthet anpassad för demensvård. Eller ryms alla demenssjuka på de 20 platserna i Krokom? Svara på detta Christine.

Enligt kommunens egen utredning 2005 som heter ”Demensvård i framtiden” fanns minst 45 personer inom särskilt boende med demensproblematik, man trodde också att det fanns ett stort mörkertal av fortfarande outredda fall. Nu, 2011, finns det som sagt bara 20 platser.

Ytterligare frågor om var den styrande majoritetens lojalitet ligger väcker May Johansson agerande. May Johansson (C), sitter i socialnämnden, kommunala pensionärsrådet och förtroenderådet på Solbacka. Under ett förtroenderådsmöte den 21 januari diskuterades bemanning och demensvård. Det uppdagades att det inte ingår i Förenade cares uppdrag att tillhandahålla någon särskild demensvård, till exempel göra demensutredningar eller tillhandahålla avdelning med högre bemanning. Detta hävdade Mats Nygren, verksamhetschef, och Siv Nordqvist från Förenade care bestämt. Den avtalade bemanningsraden för hela Solbacka är 0.55, sa Mats och Siv. Det var en stundtals livlig diskussion och May Johansson satt bredvid mig under hela mötet. Ändå påstår hon i fullmäktige att hon inte har något minne av denna diskussion! Detta trots att hon, jag och Jessica Svensson (v) samtalade efteråt om hur viktigt det var att frågan om den obefintliga demensvården på Solbacka lyftes och hur viktigt det är att vi går vidare med det. May, antingen sviker du medvetet eller så är ditt minne för dåligt för att du ska kunna ha förtroendeuppdrag!

Styrande politiker i Krokoms kommun, ta ansvar för de demenssjuka som med största sannolikhet finns på Hällebo och Solbacka. Gör snarast en demensinventering i kommunen, kräv att Förenade care tillgodoser de demenssjuka brukarnas behov och se till att ett samarbete med demensteamet upprättas. Återinför demensavdelningar på Hällebo och Solbacka med en högre bemanningsgrad. Sluta rikta skepsis mot allt och alla förutom er själva och börja samarbeta för att ge de äldre en bra omsorg.

Tina Stafrén

Ordf Solbacka förtroenderåd (www.momma.se)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons